Hoeveel risico’s wilt u lopen? Staat u er eigenlijk wel eens bij stil? Ik denk dat menigeen op beide vragen niet zo snel aanslaat. Als u even nadenkt, dan schiet u ongetwijfeld te binnen dat de Drechtsteden liggen op een knooppunt van drukke wegen. En dan hebben we het dus ook over de rivieren en spoorwegen. Nergens in Nederland passeren zoveel gevaarlijke stoffen dicht langs woningen. En terecht vragen ‘onze’ bestuurders daar telkens aandacht en geld voor.
Het ongeluk met de goederentrein in België had zó maar in Dordt kunnen gebeuren en de gevolgen hadden gigantisch kunnen zijn. Maar welk ongeval met gevaarlijke stoffen staat u nog bij? Ik moet me sterk vergissen als u niet uitkomt op die brand in Moerdijk. Niet DuPont, Nedstaal of ander groot bedrijf in onze ‘eigen’ regio, maar Chemiepack in Moerdijk zorgde voor dikke wolken vol roet en onbekende andere inhoud, die neerkwamen in onder meer Sterrenburg.
Ik moest er meteen weer aan denken, toen ik vorige week hoorde van het plan om het dorp Moerdijk op te heffen, zodat de haven daar fors kan uitbreiden. De baas van die haven, Meneer Ferdinand, nog niet zo lang geleden wethouder in Dordt, wil daar in 2030 een chemiecluster hebben op de schaal van Europoort en Botlek. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik zit niet te wachten op nog meer risico’s in mijn achtertuin. Alvorens paniek te slaan, zou ik wel wat meer willen weten.
Het blijft echter oorverdovend stil in de Drechtsteden. Geen politicus die z’n vinger opsteekt en een vraagje stelt. Zelfs de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heb ik nog niet horen roepen, dat ze aan tafel zitten als er gesproken gaat worden over risicobeheersing voor de omgeving. Misschien hebben ze allemaal wel voorkennis, dat er van die Brabantse plannetjes toch niks terecht komt. Maar als grote bedrijven veel inkomsten en werkgelegenheid beloven…
De mensen van ons buurdorp aan de andere kant van de Moerdijkbrug wacht een nog rottere tijd. Jaren vol onzekerheid. Schrikbeeld is ongetwijfeld het dorpje Doel, dat 40 jaar geleden plaats moest maken voor uitbreiding van de haven van Antwerpen. Het gebeurde (nog) niet, maar vrijwel alle dorpelingen vertrokken. Het spookstadje telt nog 200 inwoners en wat krakers. Ik hoop dat die Brabanders het in onze achtertuin ietsje beter regelen. En dat we ‘hier’ wakker blijven. (Archieffoto: Thymen Stolk)
Kronkelaar