Vorige week wist ik het nog zeker. Het komt helemaal goed met Papendrecht. Maar ik ben nu al weer aan het twijfelen geslagen. Laat ik me eens flatteus uit over het erwtenpellersdorp en dan gaat het meteen weer mis. Burgemeester en wethouders willen namelijk de lokale omroep de nek omdraaien. En niet voor de eerste keer. Ik kijk en luister niet vaak genoeg naar RTV Papendrecht om te kunnen oordelen, maar je krijgt toch het idee dat dit alleraardigste omroepje ‘a pain in the ass’ is voor de dorpsbobo’s.
Na die goeie oude tijd met etherpiraten kreeg Papendrecht met Salsa z’n eerste echte omroep binnen de grenzen. In het gemeentehuis was men er niet trots op en toen de patiënt ernstig ziek werd lieten de bazen der erwtenpellers ‘m overlijden zonder een traan te laten. Wat zullen ze geschrokken zijn toen ene Meneer Chris in 2009 met een plannetje op de proppen kwam voor een nieuwe lokale omroep. Dat kon natuurlijk nooit wat worden. Maar het werd wèl wat. Medio 2011 ging RTV Papendrecht de ether in.
Meneer Chris is namelijk een volhardend type. Hij kan lullen als Brugman, komt soms een tikkeltje opportunistisch over, maar staat voor z’n zaak. Zonder andere mensen tekort te doen was het vooral hij die de lokale omroep maakte tot wat het nu is: een organisatie met ruim tachtig vrijwilligers, die elke week 35 uur ‘live’ radio en een half uur televisie maken. En de kwaliteit is lang niet zo beroerd als wat er lokaal links en rechts wel eens voorbij komt. Dat alles met een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van 17 en half duizend euro.
Op basis van een oude norm zou Papendrecht z’n lokale omroep eigenlijk moeten steunen met een bedrag van 1 euro 30 per huishouden, maar laten we het er maar houden dat de gemeente erg zuinig omgaat met de gemeenschapscentjes. Sommige mensen mopperen dat de omroep slechts analoog te ontvangen is. Dat zou de omroep zelf ook graag anders zien, maar dat kost geld en dat is er niet. Sterker nog, de omroep kampt met een schuld van 42 duizend euro. Bij de start is namelijk geïnvesteerd in apparatuur.
Voor de opstart, die 65 mille heeft gekost, verwachtte men een eenmalige startsubsidie. De omroep zegt dat die is toegezegd, maar de gemeente weet van niks. Of toch? Er is althans een rare discussie over een subsidieaanvraag, die zelfs met hulp van ambtenaren maar niet kan voldoen aan de voorwaarden. Maar wiens voorwaarden? Als je géén lokale omroep wilt, zèg dat dan gewoon. Maar met dit soort discussies, krenterigheid en gebrek aan inzicht wat een lokale omroep voor een dorp kan betekenen, gaat het toch weer mis met Papendrecht.
Kronkelaar.