Het is me toch wat met die GGD. De gezondheidsdienst kan niet rondkomen van de centjes die die krijgt van zijn bazen. Ik moet u bekennen, het overkomt mij ook wel eens. Er zijn echter mensen – en nu ook een dienst – die de eindjes chronisch niet aan elkaar kunnen knopen. Die staan dus steeds in het rood. Eigenlijk steeds dieper in het rood, maar in het geval van de GGD worden de tekorten jaarlijks door de bazen aangevuld. Eigenlijk zoek ik ook zo’n baas, maar dat terzijde.

De bazen van de GGD, die zichzelf plots Dienst Gezondheid en Jeugd ging noemen (over onzinnige uitgaven gesproken), zijn alle gemeentes in de regio Zuid-Holland Zuid. Dat vertaalt zich in een bestuur dat bestaat uit zeventien wethouders die dus de taak hebben om te controleren of het allemaal goed gaat. En die wethouders worden weer gecontroleerd door hun eigen gemeenteraden. Met zo veel controle kan er weinig mis gaan, zou je denken. Maar helaas. Er duiken steeds tekorten op en niemand weet precies waarom.

Maandagavond verscheen een onderzoeksrapport en dat zegt dat de leiding van de dienst een wat al te zonnige kijk op zaken heeft. Dat rapport werd vorige week in besloten kring al bekeken en leidde ertoe dat Meneer Nico, die een paar jaar geleden als directeur werd aangesteld om een eind te maken aan die telkens terugkerende tekorten, op non-actief gezet werd. Het lijkt een soort voorschot op wie er straks de schuld krijgt. Ook andere managers moeten vrezen voor hun baantje.

Een beetje makkelijk vind ik het allemaal wel. Ook al die raadsleden die met de wolven meehuilen dat het een schande is, dat hun wethouders wéér zaten te slapen, toen de GGD een begroting voor komend jaar indiende, met andermaal een tekort. Hoe zit het met die raadsleden zelf? Gaan zij nu zelf scherper controleren of hun wethouders afschieten? Moeten ze natuurlijk zelf weten, maar erg veel oplossen zal dat laatste niet. De fundamentele vraag is: hoe komt het, dat de GGD niet rond kan komen?

Juist daarop geeft het rapport geen antwoord. Er komt dus nader onderzoek en een soort bijltjesdag voor het management van de dienst. Als dat de oplossing is dan moet het maar. Ik vrees echter dat de oorzaak dieper zit. De GGD moet veel belangrijke taken uitvoeren, maar met minder geld. Kan dat wel? Krijgt iedereen dan straks nog z’n prikje en zo? Of alleen de rijken? Aan de medewerkers ligt het in elk geval niet. Hun werk wordt door de klanten (u en ik) met een 8+ gewaardeerd. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

 

Kronkelaar.