Meneer Jan Leendert waarschuwt zijn stad voor het gevaar uit het westen. Volgens de stadsarchivaris is Rotterdam een soort Rupsje Nooitgenoeg, dat er slechts op uit is om Dordrecht alles af te nemen wat de inwoners lief hebben. Hij heeft het allemaal opgeschreven in een vlammend klaagschrift, maar burgemeester en wethouders verbieden deze topambtenaar om zijn pennenvrucht openbaar te maken. Het is een schande! Pardon, het was een schande. Want het gebeurde in 1931.

Blijkbaar was in die goeie ouwe tijd bij het Dordtse stadsbestuur de wil om vriendjes te blijven met Rotterdam sterker dan het respect voor de vrijheid van meningsuiting. Meneer Jan Leendert zou een mooie inleider zijn geweest voor het Grote Stadsdebat van volgende week woensdag, ware het niet dat hij in 1936 is overleden. Uit de geschiedschrijving maak ik niet op dat hij zich letterlijk heeft doodgeërgerd aan de expansiedrift van Rotterdam, maar het zou me niet verbazen.

Postuum kreeg de stadshistoricus toch z’n zin, want z’n gewraakte epistel werd in 1975 alsnog gepubliceerd. Hij voorspelde Dordrecht louter onheil uit Rotterdam, de stad die Dordt een open zeeverbinding onthield om er zelf beter van te worden. Samenwerking met Rotterdam zou slechts leiden tot het verlies van veel meer. In zekere zin heeft hij nog gelijk gekregen ook. Rotterdam ‘stal’ de HTS en meer recent de Kamer van Koophandel.

Politie, justitie en rechtbank worden inmiddels ook aangestuurd vanuit Rotterdam. Is het inderdaad een grote, boze buurman? Of gewoon een grote stad die het centrum is van een regio, die op Europese schaal nu eenmaal groter is dan de Drechtsteden? Misschien wel allebei. Tijdens het Grote Stadsdebat, op 1 oktober in het Dordrechts Museum, staan de vragen centraal of Rotterdam een vriend of vijand is van Dordrecht en of Dordt óók profijt kan hebben van Rotjeknor.

Ik denk van wel. Tien jaar heb ik in Rotterdam gewoond en er twaalf jaar gewerkt. Nu werk ik in een Dordts bijkantoor van een Rotterdams bedrijf. Zo heb ik geleerd dat de mentaliteit verschillend is, maar nuchterheid de bewoners verbindt. Rotterdammers gedragen zich niet superieur. Ze vinden een Dagje Dordt best leuk. Op korte afstand leven dus een half miljoen mensen die open staan voor wat ons kleine, oude stadje te bieden heeft.

Dat biedt kansen. Zelfs volop. We moeten, om het maar eens op z’n plat Dordts te zeggen, veel beter naar ‘ons eigen’ kijken. Dan zien we het zelf ook.