De dienstverlening aan inwoners en ondernemers in de zes Drechtsteden via balie, telefoon, internet en post wordt beter en óók nog eens 1,1 miljoen euro per jaar goedkoper. Nou, daar kan toch niemand tegen zijn? De colleges van burgemeester en wethouders van Dordrecht en de vijf omliggende gemeentes in elk geval niet. Zij besloten vorige maand dat dat plannetje snel moet worden uitgevoerd. Maar in de gemeenteraden kraait het oproer. En helaas is de meeste ophef totaal misplaatst.
In Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht begonnen raadsleden, die kennelijk het plan nog niet kenden of niet zo goed kunnen lezen, meteen te pruttelen dat hun inwoners in de toekomst niet naar Dordrecht moeten, maar gewoon in de eigen gemeente terecht moeten kunnen voor paspoorten, rijbewijzen, bewijzen van goed gedrag, vergunningen en noemt u maar op. En digitaal een dienst of document aanvragen? Dat vinden sommige dorpspolitici maar niks, want niet iedereen is handig met computers.
In het plan staat dat er in de zes gemeentes lokale balies blijven. Wat is dan het probleem? En binnenkort worden gemeentes wettelijk verplicht gesteld om zoveel mogelijk digitaal aan te bieden. Hoe kun je er tegen zijn, om dat dan nu meteen te regelen? En zouden deze geachte volksvertegenwoordigers weten dat de gemeente Molenwaard service aan huis biedt en baliediensten aanbiedt in zes dorpen, waar inwoners één dag per week een paar uurtjes terecht kunnen? Ik heb daar nog niemand horen klagen.
Waar in de dorpsraden, en ook in Dordt, terecht vraagtekens bij geplaatst worden is de noodzaak om de gemeentelijke balies onder te brengen in een nieuwe ‘lichte’ gemeenschappelijke regeling. Zo’n fusie lijkt me niet onlogisch, maar waarom niet gewoon binnen de bestaande ‘zware’ gemeenschappelijk regeling, die er al is? De Drechtsteden dus. Als zes sociale diensten onder die paraplu kunnen werken als één, waarom kunnen zes afdelingen burgerzaken dat dan niet?
De pijn van het voorstel zit bij veel raadsleden in de zes gemeentes niet in de zwaarte van de regeling, waaronder de gemeentelijke balies samensmelten. Nee, de pijn zit ‘m in het feit dat ze als raadsleden straks óók niet meer over ‘hun’ balie voor burgerzaken gaan. Daar gaat straks die ondemocratische Drechtraad over. U weet wel, die maandelijkse praatclub van raadsleden uit de zes gemeentes. Dorpspolitici willen het niet, maar zien stapje voor stapje de Drechtstad dichterbij komen. Voorlopig mogen ze nog even zelfstandig vergaderen; tot hun macht beperkt is tot wat scheefliggende stoeptegels.