Gaat de gemeente Dordrecht ‘gewoon’ op een schandelijke manier om met voetbalclub OMC of is het nog erger dan dat? Ik vrees het laatste. Op deze plek is de kwestie van de over geluidsoverlast klagende buren al vaker aan de orde geweest. In een eerder stadium stelde ik al met u vast dat de gemeente stomme fouten gemaakt heeft en daar de club voor op liet draaien. Maar het wordt nog veel ernstiger, na het gemeenteraadsbesluit van afgelopen week.
OMC mag z’n kunstgrasveld niet meer gebruiken voor trainingen en dat zal funest zijn voor de twee resterende natuurgrasvelden. Die worden kapot gelopen en dat zal leiden tot veel afgelaste wedstrijden en vooral trainingen. Het functioneren van de voetbalclub wordt zo ernstig bemoeilijkt, zo niet onmogelijk gemaakt. Veel leden zullen hun heil elders kiezen, want hoe gezellig het ook is in de kantine van OMC, je wilt als voetballer toch vooral voetballen.
Naast het ledental zag de club ook het saldo op de bankrekening al ernstig slinken. De kosten van rechtszaken werden tot nu toe slechts ten dele vergoed door de gemeente. Ook dat is schandalig. De nu gevonden ‘oplossing’ voor het conflict tussen de buren en de club is tot stand gekomen zónder de club. Adviezen van de Sportraad, om anders om te gaan met het ‘dossier OMC’, werden willens en wetens in de wind geslagen. Reden voor het dagelijks bestuur om op te stappen.
Mevrouw Rinette, de sportwethouder, kreeg van de gemeenteraad te horen dat het kunstgrasveld niet in 2019 verplaatst moet worden, maar al in 2015. Althans, dat denken optimisten. Feitelijk heeft de gemeenteraad gezegd; kijk eens of die club niet kan verdwijnen van de Corridor. Er moet namelijk een half miljoen euro per jaar bezuinigd worden op de sport. En met het opheffen van een compleet sportcomplex kun je al een aardig centje besparen.
Natuurlijk is dit de dubbele agenda van de gemeente. En dat was nog best te billijken geweest, als dat ook eerlijk gezegd was. In plaats daarvan is een achterbaks spel gespeeld, waarin OMC in een positie is gemanoeuvreerd van slikken of stikken. Tot nu toe heeft de club zich als een mak schaap gedragen, maar nu de slachtbank zich openbaart, rest er nog meer één route; naar de rechtbank. De aanklacht tegen de gemeente Dordrecht luidt maar twee woorden: onbehoorlijk bestuur.
Kronkelaar