Hoeveel afvalbakken kunt u kwijt? Die vraag is u waarschijnlijk nog nooit gesteld. Met name in Zwijndrecht en Heerjansdam zou het handig geweest zijn, als de gemeente die vraag wél gesteld had. In plaats van de vraag kwam daar een communicatietraject. In dat traject leren mensen zoals u en ik, voor zover we dat nog niet wisten, dat het goed is voor ons milieu als afval gescheiden wordt. Het vergroot de kans op hergebruik en drukt kosten van verbranden en storten.
Die vraag, waar ik het over had, hebben ze blijkbaar al beantwoord in het gemeentehuis. Wie een tuintje, een plaatsje of een ruime stoep voor de deur heeft, die heeft al een grijze container voor wat ze noemen het restafval, een groene container voor groente-, fruit- en tuinafval en een blauwe voor het papier. Daar kan dan blijkbaar ook wel een oranje container bij voor plastic, blik en drankverpakkingen. Bij hoeveel bakken gaan ze die vraag eigenlijk wel stellen?
Zwijntjes en Dammers, die al zo’n oranje bak kregen, zijn er niet zo blij mee. Los van het ruimtebeslag beklagen zij zich over stank. Immers, al die bakken worden maar eens in de vier weken geleegd. Het oproer kraait zelfs al een beetje in het doorgaans zo vredige Heerjansdam. Opgewonden dorpelingen overwegen met z’n allen de ongewenste extra bak te gaan afleveren voor de deur van het gemeentehuis. Of dichter bij huis, bij Meneer Henk, de wethouder die in het dorp woont.
In Dordrecht is de vraag wél gesteld en heeft Meneer Rik, die daar als wethouder de grote klikobaas is, ‘m zelf beantwoord. Hij vindt drie bakken wel genoeg. En dus is er daar een plastic zak in plaats van oranje bak. Los van de vraag wie van beide heren verantwoordelijk is voor het beste besluit vraag ik me nog steeds af waarom de vraag nooit gesteld is aan u en mij, de mensen dus, die het afval moeten scheiden. En wat te denken van de halve bevolking, die helemaal geen ruimte heeft voor bakken?
Afval scheiden is zeer zinvol, maar als het irritatie en tegenwerking opwekt, komt er weinig van terecht. Da’s jammer, temeer daar mopperende burgers, zo bleek bij een wandeling door Heerjansdam, best ideeën hebben hoe het anders kan. Misschien zelfs beter kan. Wellicht hangt er een prijskaartje aan, of moeten mensen straks wat verder lopen met hun gescheiden afvalzakje? Maar zover komt de discussie niet, want wie vraagt er nou wat aan die stomme burgers?
Kronkelaar.