“Stuurman aan wal”

Het oude jaar tikt langzaam weg, het nieuwe dient zich aan. Geruisloos zal de wisseling niet verlopen, want vanaf het openen van de verkooppunten is het drie dagen knallen geblazen. Het schijnt pas rond de jaarwisseling écht te mogen, maar ik las in De Telegraaf dat de politie er toch niks tegen doet, dus wat let je… Eerlijk gezegd dacht ik dat altijd al, maar het stond nu zwart op wit. Oom Agent heeft geen tijd om een proces verbaal uit te schrijven aan te vroeg knallende figuren.

Voor Puck, de viervoeter van Mevrouw Ineke, is dat best vervelend want de kleine hond is als de dood voor dat geknal. Zelfs kalmeringsmiddel brengt haar amper tot rust. Veel dieren verkeren dagenlang in permanente stress en ook mensen lijken zich in de loop der jaren steeds meer te ergeren aan de knallen. Het fenomeen van de vuurwerkvrije zone wordt alsmaar populairder en de anti-brigade blijft zich beijveren voor een totaalverbod.

Vuurwerk verbieden lijkt voor veel mensen net zo kwalijk als het ter discussie stellen van de kleur van Zwarte Piet. Oer-Hollandse tradities. Daar moet je van afblijven. Bij veel tradities heb ik dat gevoel ook. En zelf ben ik natuurlijk ook jong geweest. De mooiste knal uit mijn vuurwerkcarrière kwam overigens voort uit een ongelukje. De toen nog jonge Meneer Ed kwam met z’n ouders Oud en Nieuw vieren in Dordrecht en we besloten al ons vuurwerk in een grote doos te stoppen…

U raadt het al. De deksel stond open en het eerste rotje dat vriend Ed veilig van zich afwierp, belandde midden in de doos. Het vuurwerk spatte ons letterlijk om de oren. Kort en heftig. Vele ongelukjes volgden in de jaarwisselingen daarop. Een geschroeide jas, een brandplek op de motorkap. Gelukkig nooit fysiek letsel. Zo’n 200 mensen per jaar zijn minder fortuinlijk. De kans dat je slachtoffer wordt van vuurwerk is vele malen groter dan dat je doelwit wordt van een aanslag…

Wat mij betreft zijn we na 2015 wel uitgeknald. Ik heb het een beetje gehad met die zinloze knallen. Het was ooit bedoeld om de boze geesten te verjagen, maar knalvuurwerk roept tegenwoordig juist boosheid op. Inmiddels bestaat 95 procent  van de (legale) handel al uit siervuurwerk. De stap naar een verbod op knallen is dus niet zo’n grote. Als Oom Agent dan ook weer wat tijd vrij kan maken om de wet te handhaven, dan moeten we dat stapje in 2016 maar eens maken.

 

Kronkelaar.

(Archieffoto: Thymen Stolk)