Het doek is gevallen voor V&D. Op de laatste dag van het vorig jaar werd het faillissement uitgesproken. Ze zijn nog open, maar de gieren cirkelen al boven het Dordtse Scheffersplein en tal van andere vestigingsplekken van het ooit toonaangevende warenhuis. In mijn Kronkelaar-archief ontdekte ik dat ik reeds twéé keer eerder de ondergang van de toko voorspelde. Op 20 juni 2012 bestempelde ik de Dordtse vestiging als een saaie tent, waar je alleen doorheen loopt als het regent.
Ik dreigde toen al om daar zelfs bij nat weer niet meer naar binnen te gaan, als er niet serieus gekeken zou worden naar een heel leuk idee, aangedragen door een Dordtse creatieveling. Die wilde van die lelijke glazen voorpui een reusachtig projectiescherm maken. V&D had er geen oren naar. En ik kocht een paraplu. Bijna een jaar geleden kondigde ik op deze plek hardop het faillissement aan. Dat was een tamelijk rationele gedachte gezien de situatie die er toen al was.
Hoe erg V&D zat vastgeroest in oude patronen ontdekte ik overigens bij toeval. Deze anekdote wil ik u niet onthouden. Dankzij Meneer Jaap, de stadshistoricus, ontdekten we dat een muziekkast met spelende en dansende aapjes, ooit toebehorend aan onze stad, in Den Haag stond. Samen met Jaap zou ik daar de kast bij V&D gaan stelen, om hem in Dordt terug te bezorgen. Een leuke stunt die het warenhuis waarschijnlijk behoorlijk wat publiciteit zou opleveren…
De communicatie-afdeling kreeg er lucht van en weigerde alle medewerking. Er kwam zelfs een verbod: journalisten en fotografen mochten geen opnames maken in de winkels. Toen de aapjes via een andere route alsnog hun weg naar Dordt vonden en enkele media zich er op stortten, gingen de deuren alsnog wagenwijd open. Te laat. En de lol was er vanaf. Het was de definitieve bevestiging; bij V&D begrepen ze er weinig van.
Voor het personeel, landelijk gaat het om tienduizend mensen, is het een drama. Sommigen zullen nog wel werk houden, nadat de gieren zich op het lijk hebben gestort. Van de kaalgevreten botten zullen wel wat doorstarts of nieuwe formules geknutseld worden. Uiteraard mogen de medewerkers dan hetzelfde werk komen doen voor minder geld. Zo gaat dat tegenwoordig. Had ik u al het beste voor 2016 toegewenst? Bij deze dan!
Kronkelaar