“Stuurman aan wal”

Vriend en vijand verbaasden zich vorige week over het nieuws dat RTV Dordrecht over de eigen toekomst naar buiten bracht. Er wordt per 1 januari 2017 gestopt met televisie en naast radio en internet wordt vol ingezet op nieuwe media. Als het jaar daarop, zoals de gemeente van plan is, nog eens 50 mille van de subsidie af gaat, gaat de stekker er waarschijnlijk helemaal uit. Op zichzelf geen rare gedachte, maar geen toonbeeld van goede communicatie en tactisch opereren.

Stopt RTV Dordrecht echt met televisie? Volgens mij bezuinigt de omroep 40 mille door de traditionele, dure zender te vervangen door een kanaal op internet. Via een smart-tv, tablet of smartphone kan iedereen dus blijven kijken. Natuurlijk blijft de omroep filmpjes maken (en ontvangen…), want op internet en social media moet er óók wat te zien zijn. Dus stoppen met tv? Zo zou ik dat niet noemen. Menig politicus heeft het helaas wel zo begrepen…

Zowel een wethouder als enkele raadsleden gaven aan dat de subsidiekraan nog verder dichtgaat als de lokale omroep afslankt tot een radiostationnetje met een website. Een rare redenatie, want voor het geld dat RTV Dordrecht jarenlang ontving, was het eigenlijk ondoenlijk fatsoenlijk tv te maken. Van mijn kant dus andermaal een diepe buiging naar personeel en vrijwilligers, die met zo weinig middelen zoveel goeds deden. En nog steeds doen.

Dreigen om er maar helemaal mee te stoppen vind ik ook niet zo handig. Het lijkt op blufpoker met een hoge inzet. Russisch roulette zelfs. Want welke politicus neemt het op voor een club, die aankondigt zelf de handdoek in de ring te willen gooien? Een bestuur dat geen toekomst ziet, treedt af. Waarom geen nieuwe energie gestoken in de totaal mislukte samenwerking met Da Vinci Media? Juist met leerlingen was (en is) veel meer te bereiken voor de lokale omroep. Waarom niet keihard ingezet op vergaren van reclame en andere inkomsten?

Sommigen verzoenen zich al met een tv-loos RTV Dordrecht. Ik hoop dat de nieuwe directeur/hoofdredacteur strijdbaar is en inzet op minimaal één weekjournaal. Zonder al te veel geld kan er trouwens meer. Bijvoorbeeld een radiotalkshow met een paar webcam-camera’s er omheen. Lokale tv hoeft niet van het niveau NOS en RTL te zijn. Juist dàt hebben we in de afgelopen dertig jaar toch hopelijk wel geleerd? RTV Dordrecht is niet dood. Er is alleen wat inspiratie nodig.

 

Kronkelaar