“Stuurman aan wal”

Het heeft even geduurd, maar de eerste politieke partij in Dordrecht heeft in de gaten dat de lokale omroep toch echt op omvallen staat. D66 vindt dat er maar eens over gepraat moet worden. Dat lijkt me een goed begin, want wat in Dordt dreigt te gebeuren gaat lijnrecht in tegen het kabinetsbeleid en een afspraak, waar de VNG ook namens Dordrecht en andere Drechtsteden z’n handtekening onder gezet heeft. Die afspraak luidt: vorm sterke streekomroepen.

Het Drechtstedengebied is één van die streken waar de financieel zieltogende lokale clubjes zo’n omroep zouden moeten vormen. Er komt alleen niks van terecht. Want wie neemt het voortouw? In deze regio zou dat RTV Dordrecht moeten zijn, maar die heeft het veel te druk met zichzelf. Al dertig jaar denken lokale politici dat je voor een habbekrats een volwaardige omroep hebt. De praktijk bewijst al net zo lang het tegendeel. Dat kan niet, hoe hard een handjevol mensen ook z’n best doet.

Samenwerking is de sleutel tot succes, maar dan moet dat wel goed gebeuren. In het Mediacentrum werken RTV Dordrecht en de RTV Rijnmond bijvoorbeeld wel goed samen. De regionale omroep wacht echter ook een zware bezuiniging en zou dus ook wel eens baat kunnen hebben bij samenwerking met een sterke streekomroep. En dan is er nog de veelgeprezen, unieke samenwerking met het Da Vinci College. Een grotere leugen is zelden zo lang in stand gehouden.

De omroepen en de school hebben helemaal niets aan elkaar. Terwijl de lokale omroep in één ruimte zit met een audiovisueel leerwerkbedrijf, moet het z’n stagiaires van een andere school halen. Dat Limburgse accent van de meisjes op RTV Dordrecht wordt namelijk veroorzaakt doordat de algemeen beschaafd Dordts sprekende studenten worden ingezet als gratis arbeidskrachten voor een slimme vogel uit Rotterdam. Unieke samenwerking heet dat dus,

Waar RTV Dordrecht, en eigenlijk alle publieke omroepen in deze regio, dringend behoefte aan hebben, is het ontstaan van het begin van een beetje besef bij politici dat de waakhondfunctie van de regionale en lokale journalistiek langzaam verloren gaat. Wie dat niet wil, zal de portemonnee moeten trekken en leiderschap moeten tonen. Maar welke bestuurder heeft daar zin in? Dat lijkt me een vraag die D66 ook even mee moet nemen, voor straks in het debat.

Kronkelaar.