DORDRECHT – Het onderste uit de (creatieve) kan halen. Het barst in Dordrecht (en de regio) van de creatieve koppen. Ieder op zijn eigen wijze. Sinds 2008 bestaat stichting DOCK. Een platform, met ruim 600 leden, dat onder meer de zichtbaarheid van het creatieve talent in de stad en regio moest vergroten. Maar ook het onderlinge contact moest versterken. De maandelijkse DOCK-borrels, hoe gezellig, leuk en leerzaam ook, bracht echter niets gezamenlijks voort. Dat kan beter! Bedacht het nieuwe bestuur van DOCK. Dit jaar is begonnen met een nieuw concept. En dat slaat aan!

Maarten Wijk, Marianne Gravendeel en Anne-Marie Verbeek vormen sinds eind vorig jaar gezamenlijk het nieuwe bestuur van stichting DOCK. Zelf ervoeren zij als DOCK deelnemers dat de borrels enerzijds heel gezellig waren, maar qua creativiteit werden de deelnemers weinig uitgedaagd. Het bleef wat gezapig en ‘solistisch’, terwijl het toch vrij bijzonder is dat zoveel creativiteit, op allerlei gebieden, met elkaar via DOCk verbonden is. Het zou meer inhoud kunnen hebben. Besloten werd om een nieuw concept in te voeren: DOCKING Station. Maarten: “Het basisidee is dat een vraagstuk, dat in de stad of regio speelt en een creatieve invalshoek kan gebruiken, bij de kop wordt gepakt. De leden buigen zich over een vraagstuk waarbij zij hun belang in de samenleving kunnen aantonen.” Dit proces bestaat uit een trilogie. Bij een eerste borrel wordt gezamenlijk gebrainstormd over een vraagstuk en een eventuele probleemeigenaar. De volgende bijeenkomst (een maand later) is de daadwerkelijke DOCKING station. Middels (interactieve) workshops gaan de leden aan de slag met het vraagstuk om met concrete oplossingen te komen. Die worden tot slot bij een derde bijeenkomst gepresenteerd aan de ‘probleemeigenaar’. De eerste trilogie is inmiddels afgerond en betrof het Onderwijsmuseum en de bewegwijzering voor de bezoekers naar de Dordtse Binnenstad.

Kruisbestuiving
DOCK is op deze wijze de verbinder tussen de probleemeigenaar en het creatieve talent dat in de stad leeft. Door deze mensen samen te brengen en aan ‘het werk te zetten’, door tijdens de workshops met provocerende stellingen te komen zodat ieder wordt geprikkeld, leveren brainstormsessies op met een nieuwe frisse kijk op een vraagstuk. De leden worden zo als het een ware een vergaarbak van creatieve oplossingen. “DOCK heeft zo een dubbele laag. Leden hebben contact en gaan gezamenlijk aan de slag. Ze stellen zich dienstbaar op. Het levert een daadwerkelijke bijdrage aan de stad.” Bij een derde bijeenkomst wordt namelijk een (schriftelijke) oplossing gepresenteerd. “Dat maakt dat mensen zich ook gehoord voelen. Ze krijgen een stukje erkenning”, vult Anne-Marie aan. “Zie het platform als een kruisbestuiving, een bindmiddel.” Voor de creatieve ondernemers is het extra interessant aangezien zij er daadwerkelijk een opdracht uit kunnen slepen. Marianne: “Daar doen we het ook voor. Om de creatieve sector te versterken en om deze ondernemers, eventueel, aan uitdagingen, opdrachten te helpen.”

De tweede trilogie is inmiddels gaande. Vraagstuk is ditmaal innovatieve en duurzame maatregelen bij evenementen. Marianne vult aan: “Dit kan ook het verzinnen van een totaal nieuw concept van een duurzaam evenement inhouden maar ook het leveren van een waardevolle bijdrage op bestaande evenementen.”
Verschillende sprekers worden uitgenodigd. Wie zijn bijdrage wil leveren, is van harte welkom. “Voor creativiteit is geen definitie. Iedereen die zich er mee associeert, van zijn stad houdt en hier graag over nadenkt, is welkom.” In totaal zijn er dit jaar vier trilogieën.

De eerstvolgende DOCK bijeenkomst, ofwel DOCKING Station, staat gepland voor woensdag 25 mei (vanaf 19.30 uur). Centraal staat het vraagstuk Dordtse evenementen. Tijd voor innovatief en duurzaam beleid? Locatie is, heel passend, duurzaamheidscentrum Weizigt. Creatievelingen, maar ook inwoners van de stad die zich voor dit onderwerp interesseren zijn van harte welkom.
Docking Station vindt plaats op een doordeweekse (meestal woens-) dag en is géén borrel, maar een actieve doe-avond/workshop. De andere twee avonden zijn wel borrels ‘mét’.

Zie alle informatie over stichting DOCK op www.dockdordrecht.nl.