DORDRECHT – Vier gevels van twee portiekflats in de Vogelbuurt worden of zijn voorzien van kunst door de Dordtse Amy Boekhoudt, graffitikunstenaar Vincent Monshouwer, kunstenaar en docent Hanno de Man en leerlingen van de opleiding Art & Design van het Da Vinci College. Deze ‘vogelkunst’ geeft de te slopen gevels van de portiekflats een vrolijk, positief en creatief uiterlijk. (Hoofdfoto: Thymen Stolk/Overige foto’s: Lotti Hesper)
De muurschilderingen zijn een initiatief van Broedplaats Het Vogelnest. Sinds juni is zij actief in de buurt met onder meer een buurtkamer, een atelier, moestuinen en een afwisselend programma door en voor bewoners. Met Vogelkunst maakt de broedplaats de buurt mooier en zet zij de Vogelbuurt positief en creatief op de Dordtse kaart, zegt projectleider Lotti Hesper. Amy Boekhoudt, artiestennaam Missy Dbalia, is bekend om haar illustratieve muurschilderingen met kleurrijke en ‘fluffy karakters’. Zij studeert aan de Willem de Kooning Academie, richting illustratie, en ze wil na haar opleiding muurschilderingen realiseren in arme wijken in het buitenland. Voor Vogelkunst maakte zij een ontwerp voor de kopgevel van negen bij negen meter van de Buizerdstraat. Er staat een glimlachend meisje afgebeeld en een vogel. “Het meisje staat symbool voor de jonge tijdgeest in de buurt en de vogel staat voor de saamhorigheid en kracht van de buurt”, vertelt de kunstenares. “Tijdens het schilderen kwamen nieuwsgierige buurtbewoners kijken naar de muurschilderingen. Hun respons was positief en ze waren erg behulpzaam.” Positief is ook Woonbron. Waarschijnlijk zullen er de komende tijd dan ook nog meer beschilderde gevels verschijnen in de wijk.
Broedplaats
Broedplaats Het Vogelnest is steeds actief vanuit zes sloopwoningen die Woonbron gratis beschikbaar stelt. De locatie van de woningen wisselt steeds, omdat de corporatie gefaseerd de flats zal slopen. Vier van de zes woningen worden bewoond, als tegenprestatie zet elke bewoner zich wekelijks in voor de buurt. Denk aan moestuinieren, bijles geven, een doe-het-zelf-naaicafé en het vastleggen in filmpjes van verhalen van bewoners en de historie van de buurt. Daarnaast is één woning een buurtkamer en één woning een atelier/workshopruimte.