“Stuurman aan wal”

Hoe onverantwoord is een moeder bezig als ze haar baby achterlaat in de auto om een klein uurtje te gaan shoppen? Die vraag hield honderden mensen op de sociale media bezig, nadat Oom Agent vorige week in de Dordtse binnenstad een raam van een auto insloeg om de baby te redden. De redding was achteraf niet noodzakelijk, want de baby mankeerde niets. Moeder had de auto bewust in de schaduw geparkeerd, zodat de kleine lekker kon doorslapen.

Oom Agent besloot in overleg met Broeder Ziekenauto het zekere voor het onzekere te nemen en een raampje in te slaan. Die actie snap ik wel. Want stel je eens voor dat ze niks hadden gedaan en de baby was na een paar minuten gestikt? De wereld zou te klein geweest zijn; waarom deed Oom Agent niks? Als hij adequaat had opgetreden had het kind nog geleefd! In plaats van dit horrorscenario ontrolde zich een potje wederzijdse ergernis dat ik niet zo goed snap.

Moeder toonde zich ‘not amused’ dat Oom Agent een ruitje had ingetikt. En Oom Agent achtte het op zijn beurt nodig om moeder op gesprek te sturen naar een zorginstantie. Op de sociale media, waar de nuance doorgaans ver te zoeken is, werd moeder verketterd. Diverse mensen namen al plaats op de stoel van een rechter en oordeelden dat zij uit de ouderlijke macht gezet moest worden. Wat mij betreft is zelfs dat ‘op gesprek sturen’ al dubieus.

Allereerst moet ik opbiechten dat mijn kinderen als baby vaak alleen gelaten werden. Weliswaar nooit in een auto, maar het is natuurlijk wel de verantwoordelijkheid van een ouder om de juiste keus te maken. In het onderhavige geval koos moeder er bewust voor en parkeerde in de schaduw om oververhitting van auto en baby te voorkomen. Van Oom Agent moet je dan dus naar jeugdzorg. Gaat dit niet een tikkeltje te ver?

Op welke wet of bevoegdheid beroept Oom Agent zich eigenlijk? Kan een dienaar der wet ook al beoordelen of u of ik opvoedkundige les nodig heeft? Volgens mij moet er gewoon bekeurd worden als er sprake is van verwaarlozing van een kind. Dat was hier niet aan de orde. Dit soort dingen gebeurt gewoon. De moraal van het verhaal; als u niet wilt dat er tijdens het boodschappen doen een ruitje van uw auto wordt ingeslagen, neem dan de baby gewoon mee.

Kronkelaar