DORDRECHT – Een feestelijke bijeenkomst, bruut verstoord door grof geweld. Daar mochten hulpverleners woensdagavond hun tanden in zetten bij wijze van oefening. Bij het voormalige Amstelwijck-ziekenhuis vielen tientallen ‘gewonden’, die volgens het systeem van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) moesten worden beoordeeld, behandeld en vervoerd. (Foto’s: Thymen Stolk)

Bij deze GGB-aanpak ligt de nadruk in eerste instantie op het krijgen van overzicht, het oproepen van voldoende eenheden en goede coördinatie ter plaatse. Pas daarna komt individuele hulpverlening aan de slachtoffers op gang. Uiteindelijk leidt dat tot een betere uitkomst voor de slachtoffers die door een aanslag of grote ramp worden getroffen. Maar tussen de kermende en gillende gewonden is het een tegennatuurlijke volgorde van handelen voor de hulpdiensten, wat het oefenen mede zo belangrijk maakt. De deelnemers waren onder meer de regionale ambulancedienst, brandweer, politie en Veiligheidsregio.

Schietpartij op bruiloft

Het scenario van de oefening was een schietpartij op een bruiloft, waarbij ook gebruik werd gemaakt van een handgranaat. Het gevolg: veel gewonden, paniek en chaos. Aan de deelnemende organisaties de taak om het scenario zo realistisch mogelijk te oefenen. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van slachtofferacteurs. De GHOR, de gemeenschappelijke hulpverleningsorganisatie van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, kijkt terug op een geslaagde oefening.