DORDRECHT – In een boom klimmen, een zandkasteel bouwen, door de modder rollen en een dier uit je hand laten eten. Heb jij het al eens gedaan? Groen doet goed Dordrecht heeft een Dordtse variant gelanceerd van de lijst met vijftig dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde. Met deze lijst wil Groen doet goed alle kinderen (en hun ouders) laten zien dat buitenspelen ontzettend leuk is en bijna overal kan. Leerlingen van basisschool Don Bosco ontdekten als eersten welke leuke activiteiten er te doen zijn van het digitale lijstje springeensopgroen.nl. (Foto)

Het idee van een ’50-dingen lijst’ is niet nieuw. De lijst is in 2012 ontwikkeld in Engeland door de National Trust. Deze organisatie maakte zich zorgen over Britse kinderen die steeds minder buitenspelen en al hun vrije tijd op een scherm kijken. Er zijn inmiddels allerlei Nederlandse versies van deze lijst uitgegeven. Groen doet goed Dordrecht vond het daarom hoog tijd voor een eigen variant. Deze Dordtse lijst bestaat uit vijftig activiteiten die elk gekoppeld zijn aan een groene locatie in de stad en verzameld zijn op de website: www.springeensopgroen.nl.

Digitaal dagboek

Bijzonder aan deze website is dat je precies kunt zien welke activiteiten je in jouw directe woonomgeving kan doen. Het smoesje ‘maar er is niets te doen buiten..’, kan dus mooi de prullenbak in!

Alle activiteiten zijn gemakkelijk te organiseren, gratis en kun je het hele jaar door doen. Uiteraard zijn het allemaal buiten activiteiten. Kinderen die een activiteit gedaan hebben, kunnen een foto op de website van spring-eens-op-groen zetten en een kort verslagje uploaden. Zo kunnen zij al hun avonturen in het groen digitaal verzamelen.

Bucketlist

Klas 6, 7 en 8 van de Don Boscoschool hadden afgelopen woensdagochtend de primeur en mochten alvast wat activiteiten van hun ‘bucketlist’ strepen in het Spoorpark. Daar bouwden ze zandkastelen, ontdekten ze de wereld van water met een schepnetje, speelden ze verstoppertje en daagden elkaar uit voor een potje stoepranden. “Ik kom na schooltijd terug om alles nog een keer te doen!”, aldus een van de leerlingen.

De organisatie Groen doet je goed hoopt dat veel meer Dordtse kinderen gaan ontdekken hoe leuk de activiteiten buiten zijn en nodigt hen uit om te kijken op www.springeensopgroen om te ontdekken welke activiteiten er nog op hun lijstje staan!