DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week keek hij met enige verbazing toe hoe de countdownklok in de Dordtse gemeenteraad werd geïntroduceerd om het tempo er een beetje in te houden.
Het ontbrak er dinsdagavond nog net aan dat er een luid rinkelende schoolbel klonk die de leerlingen van Bovenmeester Kolff sommeerde om zich naar de klas te begeven. Voor hun spreekbeurt werd per groepsvertegenwoordiger exact twee minuten uitgetrokken. Maar de bovenmeester kent zijn pappenheimers en weet dat zij de neiging hebben om (te)veel woorden te gebruiken bij hun spreekbeurten. En hij was het eigenlijk zat om iedere keer te moeten waarschuwen. Dus bedacht hij een eigentijdse methode om de sprekers bij de les te houden. Hij introduceerde de klok. De countdownklok. Die telt, net als bij spelletjes, naar beneden af. Meestal roepen de toeschouwers dan de laatste tien tellen mee tot de magische nul. Het geeft een spannend ‘wij- en wedstrijdgevoel’ om in die laatste tien tellen nog zoveel mogelijk te doen, voordat een belgeluid het einde aangeeft.
Interruptiefoefje
De gemeenteraad van Dordrecht experimenteert met beperkte spreektijden per woordvoerder. Al naar gelang de urgentie en het belang van het onderwerp mag het ietsje langer zijn. De countdownklok staat dus echt in het midden van de raadszaal en naarmate de eindtijd naderde, gingen de woordvoerders steeds sneller spreken. Zij had thuis niet voor de spiegel geoefend, moest Margret Stolk (VSP) de burgemeester desgevraagd bekennen, toen zij ruim over de tijdslimiet ging. Anderen, zoals Marc Merx (VVD), maakten er een sport van om de spreker te onderbreken met tussendoorvragen. De spreker raakte vervolgens even van zijn of haar à propos, wat de vaart uit het betoog haalde. Nu wordt dit interruptiefoefje altijd wel gebruikt, fijntjes, vilein of met de nodige verbale bombast. Maar waar gaat het nu eigenlijk allemaal om? Politici, of het nu de gemeenteraden of de Tweede Kamer betreft, praten graag en willen gehoord worden. Willen de ander overtuigen het debat aan te gaan. En proberen met hun standpunten punten te scoren.
Schoolachtig
Het zijn in doorsnee slechte vergaderaars, met weinig oog voor de tijd en ze willen altijd hun hele verhaal kunnen doen. Wat eerder in de commissievergaderingen besloten is, wil men in de gemeenteraadsvergadering nog wel eens opnieuw proberen te doen. En de voorzitter? Die bewaakt het verloop van de vergadering en houdt de tijd in de gaten. Ja, de klok-vergadermaatregel is schoolachtig. En ja, de burgemeester plaatst zichzelf ermee in de rol van bovenmeester. Of laat hij zich in die rol drukken?
Vrouwenstraatnamen
De ‘Women’s lib’ van de Dordtse gemeenteraad liet zich deze week gelden. Met een motie om meer straatnamen in Dordrecht naar vrouwen te noemen. Twaalf vrouwen uit de raad dienden de motie in. Twee handtekeningen ontbraken. Die van Irene Bauer (VVD) en Saskia Rutten-Alberts (PVV). Bauer ontbrak bij de vergadering en Rutten-Alberts verwoordde in haar maiden speech haar weerzin tegen de motie met de opmerking dat emanciperen niet exclusief voor vrouwen is. De jonge hond van de VVD Rolin den Heijer noemde de motie zelfs een klap in het gezicht van alle vrouwen. En toch is het dit jaar pas honderd jaar geleden dat het actief kiesrecht voor vrouwen een feit werd. Ondanks de tegenstemmen van de PVV en VVD werd de motie aangenomen.
Deze week in Studio De Witt
Zaterdag februari ontvangt Ben Corino in Studio De Witt Suzan de Groot van Geef het Dordt als hoofdgast. Gedreven zet zij zich met haar vrijwilligers al drie jaar in voor de stichting. Mensen helpen die in armoede leven is haar leitmotiv. Ze verzamelt bruikbare tweedehands goederen voor mensen die het hard nodig hebben. Wat ooit op kleine schaal begon in een flatje in Wielwijk, groeide uit tot een kleine organisatie die de aanvragen binnenkrijgt via het Sociale Wijkteam, de Jeugdzorg en het Leger des Heils. De vraag en aanbod bleek groot te zijn en na twee jaar verhuisde de opslag van Geef het Dordt naar een schooltje in de Bosboom Toussaintstraat, dat zij onder gunstige voorwaarden konden huren. Nu moeten zij deze huisvesting verlaten, omdat de gunstige huurvoorwaarden zijn komen te vervallen. Ondanks het succes van de stichting, die geheel op vrijwilligers draait, hangen er donkere wolken over de voortzetting van Geef het Dordt. Met Suzan de Groot gaat Corino het gesprek aan over de stichting en haar gedreven inzet voor degenen die het hard nodig hebben.
In het tweede uur van Studio De Witt is er aandacht voor de actualiteiten uit Dordrecht en de Drechtsteden. Dichter van Dienst is Jehanne Hulsman.
In het derde uur is er weer de Politieke Stamtafel met de politieke actualiteiten en verdieping.
Studio De Witt, iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal 951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.