“Stuurman aan wal”

Of het gaat helpen weet ik niet, maar morgen gaat in ons land een campagne van start om ervoor te zorgen dat we wat aardiger zijn tegen elkaar. Ik weet niet of u wel eens onaardig bent, maar ik denk dat inwoners van de Drechtsteden gemiddeld niet aardiger of onaardiger zij dan andere Nederlanders. Als ik af en toe zie wat er op Twitter en Facebook voorkomt, schud ik regelmatig het hoofd. Het lijkt ook steeds erger te worden. Sterker nog, dat is ook zo.

Ik zie het vrijwel dagelijks om me heen. Sommige mensen zeggen géén gedag bij het in- of uitstappen van de bus en zeggen niet net zo vriendelijk iets terug als het meisje aan de kassa van de supermarkt ze nog een fijne dag wenst. Raar. Bij een aanrijding, ik heb het helaas een keer mee mogen maken, meende de ‘tegenpartij’ mij te moeten schofferen. Mijn reactie (“dat ben ik inderdaad en zullen we maar gewoon een schadeformulier invullen”) werkte gelukkig de-escalerend.

Bij ruzietjes over van alles en nog wat zie je zowel op straat als in de virtuele wereld van het internet steeds meer stemverheffing, belediging, gevloek en verwensingen. In een jaar tijd hebben bijna 150 duizend mensen een ander kanker toegewenst. Ik ga er van uit dat mensen weten dat het een hele nare ziekte is en vrijwel iedereen wel iemand in zijn omgeving daaraan verloren is. Toch zou het me niet eens verbazen als binnenkort Tweede Kamerleden elkaar ziektes toewensen…

Juist van dat circus in Den Haag zou je een goed voorbeeld mogen verwachten, maar het omgekeerde is het geval. Onderzoek heeft uitgewezen dat we met z’n allen steeds vaker onaardig doen. De Stichting Ideële Reclame, kortweg SIRE, gaat ons daarom de komende tijd wijzen op ons gedrag onder de noemer #doeslief, een verbastering van ‘doe eens lief’. Met spotjes op radio en televisie, posters en activiteiten op sociale media worden we opgeroepen om écht wat aardiger te worden.

Wat ik me altijd afvraag is of z’n campagne wel de mensen bereikt die je moet bereiken. In mijn opvoeding zat nog ‘verbeter de wereld, maar begin bij jezelf’. Op mijn lagere school scholden sommige klasgenootjes nooit terug als ze op de korrel genomen werden. “Wat je zegt dat ben je zelf”, repliceerden ze dan. Eigenlijk zit daar heel veel waarheid in; wie onaardig doet laat iets van zichzelf zien. Hopelijk gaat die campagne toch helpen, want wie wil er nou onaardig gevonden worden?

Kronkelaar