DORDRECHT – Het Regionaal Archief Dordrecht heeft een schenking ontvangen van 63 bijbels die zijn gedrukt tussen 1595 en 1790, het merendeel afkomstig van de beroemde drukkersfamilie Keur. Tot nu toe bevonden zich in de Collectie Dordrecht slechts enkele Statenbijbels. De particuliere schenking van Wim van ’t Zelfde is een prachtige aanvulling en sluit mooi aan op de lopende tentoonstelling Te Kunst en te Keur. (Foto: Dirk Hol)

In 1477 verschijnt het allereerst gedrukte boek in Nederland: de Bijbel, nog steeds het meest verkochte boek ter wereld. Tijdens de Synode van Dordrecht wordt opdracht gegeven voor een nieuwe officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel. Deze vertaling komt direct uit de grondtekst en verschijnt voor het eerst in 1637. Gefinancierd en geautoriseerd door de Staten-Generaal krijgt het de naam Statenvertaling. Ook in Dordrecht werd de Statenvertaling gedrukt, onder meer door de beroemde familie Keur.

Familie Keur

In de uitvoering van deze bijbels werd het Woord soms tot kunst verheven. De Dordtse drukkersfamilie Keur was in de periode 1666-1756 dé specialist op het gebied van Statenbijbels op maat. In de tentoonstelling Te Kunst en te Keur, te zien tot 2 juni in het Hof van Nederland, maakt de bezoeker kennis met de familie Keur en een selectie door hen gedrukte en uitgegeven Statenbijbels. Deze in opdracht gemaakte bijbels zijn er in allerhande formaten, waarbij de tekst soms geïllustreerd wordt door fraaie ingekleurde kaarten of prenten. Meestal gold: hoe rijker de koper, hoe rijker de bijbel. De rijkdom van Keur bleef niet bij bijbels alleen. De familie Keur zelf groeide uit tot een vooraanstaande familie in 18e eeuws Dordrecht.

Robotarm

Op het plein voor het museum staat gedurende de tentoonstelling een robotarm die de hele Statenbijbel uitschrijft. Dit werk, van het Duitse kunstenaarscollectief Robotlab, is voor het eerst in Nederland te zien en wordt getoond in een glazen huis, vrij toegankelijk voor iedereen. Zowel de exposite als de robotarm maken deel uit van het programma Ode aan de Synode, waarmee de stad viert dat 400 jaar geleden de Synode van Dordrecht plaatsvond.

 

Op de foto: Museumdirecteur Peter Schoon en wethouder Rinette Reynvaan bij de bijbeloverdracht.