DORDRECHT – Jan Maliepaard verzorgt woensdagavond 4 september een lezing in het Onderwijsmuseum over de biografie ‘Dát is Pietje Bell! Het geheime leven van Chris van Abkoude.’ In deze lezing vertelt Maliepaard over zijn decennialange speurtocht naar het avontuurlijke leven van de ‘Grote Onbekende’ van onze vaderlandse kinderliteratuur.
Wat bezielde de sociaal bewogen Rotterdammer Chris van Abkoude om begin vorige eeuw een kinderboek te schrijven waarmee hij bijna alle volwassenen tegen zich in het harnas joeg? Pietje Bell verscheen in 1914 en was vanaf dag één enorm populair onder de jonge lezers, net als het later verschenen Kruimeltje. Ruim honderd jaar later behoren deze legendarische kinderboeken tot het literaire erfgoed van ons land, maar over de revolutionaire schrijver is veel minder bekend. Jan Maliepaard schreef een spraakmakende en bekroonde biografie over het avontuurlijke leven en werk van Chris van Abkoude vanaf zijn geboorte in 1880 te Rotterdam tot zijn dood in 1960 in de Verenigde Staten. Op meeslepende wijze schetst hij een onthutsend beeld van een bevlogen jonge onderwijzer die door een opeenstapeling van teleurstellingen zijn beroep, zijn geliefde geboortestad, zijn vaderland en uiteindelijk zelfs de ‘wereld der volwassenen’ de rug toekeerde.
Over de spreker
Jan Maliepaard (Haarlem, 1964) deed twintig jaar onderzoek naar leven en werk van Chris van Abkoude. Hij is auteur van het boek ‘De vader van Pietje Bell’ en de onlangs verschenen biografie ‘Dát is Pietje Bell! Het geheime leven van Chris van Abkoude’. Deze biografie werd genomineerd voor de Mr. Jacques Dutilhprijs, de tweejaarlijkse prijs voor het beste historische boek over Rotterdam.
De lezing op woensdag 4 september in het museum aan de Burgemeester de Raadtsingel in Dordrecht duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: 7,50 euro, inclusief koffie of thee. Aanmelden (vereist) kan via info@onderwijsmuseum.nl, tel. 078-6326820 of op www.onderwijsmuseum.nl.