DORDRECHT – Kroonenberg Groep, eigenaar van het Lindershuis, wil een viersterrenhotel realiseren op de bovenste twee verdiepingen van dit gemeentelijk monument en van de naastgelegen, grotendeels leegstaande panden. Na het vertrek van onder andere schoenenwinkel Scapino stond aan de Raamstraat en aan de Lange Breestraat 1.200 vierkante meter leeg. Maarten Burggraaf, wethouder economische zaken, is blij met de plannen. (Foto: Thymen Stolk)

“Met dit plan wordt niet alleen de leegstand aangepakt en verpaupering bestreden. Het plan biedt nieuwe werkgelegenheid en zorgt voor meer levendigheid in de binnenstad”, aldus Burggraaf. Collega-wethouder binnenstad en toerisme, Piet Sleeking: “Dit is een geweldige impuls voor de binnenstad. Het toerisme naar Dordrecht groeit en daarin past een hotel midden in de stad prima. We hebben het gespecialiseerd bureau Horwath dit jaar onderzoek laten doen naar de stand van zaken rondom hotelfaciliteiten in Dordrecht. Het plan moet nog beoordeeld worden door de gemeenteraad, maar op basis van de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we alleen maar concluderen dat er te weinig hotelbedden in Dordrecht zijn.”

Vrieseplein

“Het bureau heeft met twee scenario’s gerekend”, vervolgt Sleeking. “Het eerste gaat uit van de huidige situatie. Daaruit blijkt dat de hotels meer dan goed bezet zijn in Dordrecht en het aantal overnachtingen de afgelopen jaren zijn gegroeid. Die rechtvaardigen de toename ten opzichte van de huidige faciliteiten. Er komen 80 bedden bij in het nieuwe hotel aan het Vrieseplein. Hotel Van der Valk gaat uitbreiden met 45 kamers. In 2020 komt er een boutique hotel, Wanderlust aan de Steegoversloot hoek Schoolstraat, en bestaat het plan om in het West-Indisch Huis aan de Wijnstraat een klein hotel te vestigen. Als het toerisme in Dordrecht niet veel meer toeneemt, dan nog is er genoeg vraag om de 200 bedden in het Lindershuis, De Lindershof te realiseren. Als het toerisme blijft groeien dan zullen nog meer hotelbedden wenselijk zijn.”

Bagijnestraat

Olaf Nieuwenhuis van de Kroonenberg Groep vertelt graag meer over de plannen met het Lindershuis. “Het Lindershof is omsloten door drie historische complexen. Aan de Raamstraat bevindt zich Het Lindershuis, een iconisch warenhuis opgericht in 1920 door de Gebroeders Linders. Aan de Bagijnhof bevindt zich het voormalige bankgebouw uit 1938 waarin tegenwoordig winkels en woningen zijn gehuisvest”, vertelt hij. “De historische panden aan de Lange Breestraat 8 tot en met 22 vormen een rij individuele panden met een oorsprong die een periode van de zestiende tot de late negentiende eeuw beslaat. Er komt vanuit deze straat een directe doorgang naar het Lindershof, waardoor er een prettige doorloop ontstaat voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Op deze plek zat vroeger de Bagijnestraat. De oorspronkelijke straat willen we in oude glorie herstellen en in het binnen gebied een aantrekkelijk binnenstedelijk hof maken met ruimte voor horeca en terrassen. De hoofdingang van het nieuwe hotel willen we aan de oude Raamstraat maken.”

Inmiddels zijn de omwonende geïnformeerd en is een aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning in de maak. Als alles volgens planning gaat, kan de bouw starten eind 2020.