REGIO – Tien fanatieke hobbywielrenners van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid brengen van 2 tot en met 6 oktober op de fiets een flitsbezoek aan alle collega-ambulancediensten in Nederland. Met hun monstertocht van 1100 kilometer langs 25 hoofdkantoren willen ze sponsorgeld ophalen voor de Hersenstichting.

“Veel mensen onderschatten hoeveel er mis kan gaan in je hersenen en hoeveel mensen dit overkomt”, zeggen Rob Combee, Mike Dekker en Kees van Vugt, de initiatiefnemers van de gelegenheidsrit ‘Cycling for Brains’. Zij zijn drie van de enthousiaste fietsers die de dienst rijk is. Een clubje van zo’n vijftien collega’s rijdt regelmatig in wisselende samenstelling recreatieve ritten in de eigen regio. “We dachten er al een tijdje aan om eens een meerdaagse tocht te maken”, aldus van Vugt. “Maar dan liefst niet alleen voor de lol. Ook om ons werk in een positief daglicht te zetten en iets te doen voor een goed doel.” Dat werd na rijp beraad de Hersenstichting.
Dekker: “Jaarlijks rijden ambulances in Nederland zo’n 45.000 spoedritten voor patiënten die een acute neurologische aandoening hebben, bijvoorbeeld een beroerte of hersenletsel. Daarnaast verzorgen we nog veel meer ritten die indirect gevolgen hebben voor het functioneren van de hersenen, denk daarbij aan epilepsie, psychiatrie, gebruik van verdovende middelen of een te lage bloedsuikerspiegel. Dat verdient meer aandacht en onderzoek, vinden wij. Het kan ons allemaal overkomen. En er is nog veel onbekend over de hersenen.” De Hersenstichting doet er alles aan om zoveel mogelijk te weten te komen over de hersenen, zodat zo veel mogelijk mensen kunnen worden geholpen.

Doneer één overuur
Een kerngroep van maximaal tien fietsers vertrekt op 2 oktober vanuit het eigen hoofdkantoor in Zwijndrecht en rijdt daarna langs alle ambulanceregio’s in Nederland die aangegeven hebben dat ze willen meedoen. “We schrijven alle ambulancediensten aan met twee vragen”, legt Combee uit. “De eerste vraag is: Willen jullie ons ontvangen? Dat hoeft maar een kwartier te duren, want we moeten dóór. Er staat elke dag ruim 200 kilometer op de planning. De tweede vraag aan alle diensten is: Willen jullie met een interne campagne zoveel mogelijk geld ophalen voor ons doel? Wij komen dat geld dan symbolisch ‘ophalen’ tijdens onze korte stop.”
Ambulanceverpleegkundigen, -chauffeurs en andere medewerkers wordt gevraagd om de waarde van één overuur te doneren aan de Hersenstichting, een bedrag van rond de 15 euro. “We willen ook onze eigen sector bewust maken van het feit dat wij zóveel met hersenschade en hersenziektes te maken krijgen”, aldus het drietal. “Door meer onderzoek kunnen wij onze patiënten op termijn betere zorg en behandelingen bieden. En vergeet ook niet dat helaas menige collega van ons getroffen wordt door posttraumatische stressklachten, doordat we in ons werk met indringende zaken te maken krijgen. Ook dat heeft alles met onze hersenen te maken.”

Sponsors gezocht
Een voorbeeld van betere hersenzorg die de afgelopen jaren zijn intrede heeft gedaan, is de mogelijkheid van trombolyse (het toedienen van een stolseloplossend middel) en de intra-arteriële behandeling (dotteren van de hersenslagaders) bij een beroerte. Dekker: “Door patiënten heel snel per ambulance naar het ziekenhuis te brengen, kan tegenwoordig blijvende hersenschade na een beroerte vaak worden vermeden. Daarom moet direct 112 worden gebeld bij de signalen van een beroerte: plotseling slecht zien, een scheve mond, onduidelijke spraak en/of een verlamd been/arm.”
De Hersenstichting is erg blij met ‘Cycling for Brains’ en ook de sectororganisatie Ambulancezorg Nederland ondersteunt de rit. Een begeleidingsteam vanuit de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid volgt de kerngroep en fietst eventueel gedeelten van de route mee. Combee: “Zij hebben de opdracht om ons veilig en gezond naar het einde te brengen, want het is pittig. We zijn best wat gewend maar moeten hier goed voor trainen.” Er worden ook nog sponsors gezocht die in geld of natura tegemoet willen komen in de (beperkte) kosten voor de organisatie van de rit. Zij kunnen eventueel mailen naar de organisatie op info-cfb@ravzhz.nl