Voor we weer op de actualiteit duiken, blikken we nog even terug op 2022. Onze fotograaf Thymen Stolk maakte in het afgelopen jaar weer duizenden foto’s voor Dordt Centraal en www.dordtcentraal.nl. Een terugblik op dat jaar aan de hand van een selectie uit die beelden.

Januari

Een ludieke actie, met een bloedserieuze ondertoon. Met ‘De koek is echt op’ gaven horecazaken aan dat het water hen door de lockdown aan de lippen stond. Uiteindelijk zou het nog tot maart duren voor alle beperkende maatregelen werden opgeheven.

Februari

Met recht een monsterklus. Bijna twee jaar nadat de stalen delen van de Engelenburgerbrug op transport gingen voor een grondige reparatie worden ze weer teruggelegd op hun vertrouwde plek in de Dordtse binnenstad. Ook de bruggenhoofden van de monumentale brug (1910) over de Nieuwe Haven kregen een opknapbeurt, net als de bedieningstechniek in de machinekamer.

Maart

Eind februari breekt er oorlog uit in Oekraïne. Al snel krijgt ook Dordrecht het verzoek om vluchtelingen op te vangen. Dat gebeurt in een schip aan de Lange Wantijkade en later ook in het Crownpoint. Op dit moment, bijna een jaar later, verblijven er nog bijna 750 Oekraïners in de kantoorpanden aan de Spuiboulevard.

April

Eén van de plekken waar Dordrecht werkt aan de uitbreiding van het aantal woningen is op de voormalige sportvelden op Amstelwijck en de voormalige Refaja-locatie. Het gebied ligt ingeklemd tussen A16 en N3 en daarom werden er kilometers nieuw geluidsscherm opgetrokken.

Mei

Als grootste partijen mochten VVD en GroenLinks na de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht het initiatief nemen voor een nieuw college en nieuwe plannen voor de komende vier jaar. Samen met CDA en CU/SGP werd een politiek akkoord gesmeed, dat in de vernieuwde Kunstkerk werd gepresenteerd.

Juni

Extra uitgelaten werden dit jaar de festivalweides betreden door de muziekliefhebbers. Zoals die in het Wantijpark, waar een wederom uitverkochte editie van Wantijlive plaatsvond met optredens van onder meer De Dijk en Chef’Special en een dag later een uiterst zonnige 25e editie van Wantijpop met Snelle, Duncan Laurence, Son Mieux en Goldband als publiekstrekkers.

Juli

Ook naar Big Rivers werd door duizenden mensen al een tijdje hunkerend uitgekeken. Ze werden beloond met een prachteditie van het gratis festival in de binnenstad. Op de foto de Dordtse band BluefisH die speciaal voor Big Rivers nog één keer in originele bezetting het (drijvende) podium in de Kalkhaven betrad.

Augustus

Veel mensen werden overvallen door de plannen voor de herinrichting en daarmee gepaard gaande bomenkap in het Weizigtpark. Het was al een tijdje daarvoor door de gemeenteraad ‘afgetiukt’, maar naar aanleiding van de oplaaiende protesten, werden de plannen enigszins bijgesteld. Op initiatief van de Partij voor de Dieren worden voortaan bij kapplannen ter plaatse bordjes opgehangen die dit aankondigen.

September

Als kunst spraakmakend moet zijn, is het project rivier-boot-stad van Edward Clydesdale Thomson uitermate geslaagd. De stad stond nog net niet op zijn kop toen hij aankondigde dat zijn replica van een tjalk door de tuinmuur van het Dordrechts Museum zou worden getrokken. Dat stukje van het plan werd geschrapt, waarna er nog steeds een behoorlijk opvallend project overeind bleef.

Oktober

In de loop van het jaar werd op allerlei terreinen steeds meer merkbaar dat de oorlog aan de rand van Europa ook een behoorlijke (economische) impact op ons zou gaan krijgen. Bij de Voedselbank Dordrecht was het alle hens aan dek om het toenemende klantenbestand te bedienen met voedselpakketten. En het ziet er niet naar uit dat de organisatie op korte termijn een overbodige luxe gaat worden.

November

Over een paar jaar ziet de Spuiboulevard er totaal anders uit. Veel oude kantoorpanden gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwe woongebouwen en een nieuw ‘gemeentehuis’. De slopers zijn inmiddels volop bezig met het ontmantelen van de parkeergarage Veemarkt, het oude pand van de Rabobank en het voormalige belastingkantoor.

December

Opnieuw geen grote Kerstmarkt in Dordrecht. In plaats daarvan was er opnieuw een editie van de Dordtse December Dagen, met als populair onderdeel het Dwaalspoor. Tijdens de route werd dit jaar licht geworpen op mijlpalen uit de geschiedenis van Dordrecht. Daarin mag de uitvinding van de frika(n)del uiteraard niet ontbreken.