DORDRECHT – In het Energieakkoord Drechtsteden is afgesproken dat Dordrecht en de regio in 2050 energieneutraal zijn. Om dat te bereiken gaan de komende decennia alle huizen en gebouwen die nu nog gebruik maken van aardgas over op andere energiebronnen. Om inwoners daarbij te helpen organiseert de gemeente Dordrecht nu een eerste ronde van informatiemarkten over de stap richting aardgasvrij wonen.

Samen met woning- en gebouweigenaren wil de gemeente de komende jaren onderzoeken welke alternatieven voor aardgas het meest passend zijn. De beste oplossing kan per wijk of soms zelfs per gebouwtype verschillen. Hoe bereiden we ons voor op de overstap en welke stappen kunnen inwoners nu al zetten om energie te besparen, zelf op te wekken of aardgasvrij te wonen? Daarover komen zij alles te weten tijdens de informatiemarkten op woensdag 22 mei bij De Hoop (Provincialeweg 70) en op maandag 3 juni in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark (foto), beide keren van 16.00 tot 20.00 uur. Naast de gemeente zijn ook vertegenwoordigers van veel samenwerkingspartners aanwezig om vragen te beantwoorden: Stedin, het Regionaal Energieloket, Woningcorporatie Trivire, Drechtse Stromen en HVC.

Workshops
Joost Noordam, voorloper op het gebied van aardgasvrij wonen en inwoner van Dordrecht, geeft samen met installateurs Nestor en Hoogmoed uitleg over de stappen die hij heeft genomen om zijn huis aardgasvrij te maken. Tijdens de informatiemarkt worden twee verschillende workshops gegeven. Om 16.30 en 18.30 uur geeft het Regionaal Energieloket een workshop met praktische tips om energie te besparen en zelf op te wekken. In de tweede workshop om 17.15 en 19.15 uur licht de gemeente toe welke stappen zij zelf gaat zetten om Dordrecht aardgasvrij te maken. Wethouder Rik van der Linden (Duurzaamheid): “2050 lijkt nog ver weg, maar is dichterbij dan we denken. Juist daarom is het belangrijk om nu al voorbereidingen te treffen en je te laten informeren over de mogelijkheden.”