DORDRECHT – Patiënten die chemotherapie krijgen wegens kanker hebben vaak een veranderde smaakbeleving. Om hen te stimuleren toch goed en genoeg te blijven eten, maakt ziekenhuiskok Roland Witt (foto) regelmatig een ronde met hapjes over de dagbehandeling oncologie in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

“Kaas is een belangrijke eiwitbron”, noemt hij als voorbeeld. “Als je gewend bent kaas te eten, maar je vindt het ineens niet meer lekker, dan kun je experimenteren met bijvoorbeeld sambal erbij, of mosterd, of jam of honing, om de smaak aangenamer te maken. Zo blijf je dicht bij je vaste eetpatroon en krijg je toch binnen wat je nodig hebt.” Hij presenteert de creatieve combinaties ter plekke aan de patiënten en geeft adviezen. “De beleving is voor iedereen anders en kan per dag of zelfs per uur verschillen.”

Oncologieverpleegkundige Astrid de Kreek stond mede aan de basis van deze extra service. “Wij horen dagelijks van onze patiënten dat alles hen flauw smaakt, of juist heel sterk, of vies. Daarom zijn we met een groepje collega’s begonnen om daar extra aandacht aan te geven. We wilden bewust niet alleen advies geven, maar de mensen concreet laten ervaren hoe je kunt variëren met je voeding. Voor sommige patiënten is het namelijk lastig om uit hun comfortzone te stappen, of ze zijn door de therapie te vermoeid om thuis zelf te experimenteren.”

Op de dagbehandeling (F3) worden hapjes gepresenteerd, op de verpleegafdeling (B3) krijgen de patiënten met intensieve chemotherapie persoonlijke begeleiding op het gebied van eten. Zij liggen weken in isolatie met kiemarme voeding. Naast de verpleegkundigen en de kok zijn diëtisten en voedingsassistenten hierbij betrokken. De Kreek: “Voeding is een belangrijk onderdeel bij alles waar patiënten toch al rekening mee moeten houden tijdens chemotherapie. Door hierin tegemoet te komen, proberen we het iets draaglijker te maken.”

Ook krijgen patiënten een ‘smaakkompas’, waarmee ze thuis zelf aan de slag kunnen om hun smaak positief te beïnvloeden tijdens het koken en eten. De patiënten zijn enthousiast en waarderen het zeer dat in het ziekenhuis bij smaakbeleving en smaaksturing wordt stilgestaan.