Actueel

reageer als eerstma 3 mei 2021

Aangepaste Dodenherdenking in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT  – Vanwege de coronamaatregelen zal Dodenherdenking op 4 mei in Zwijndrecht en Heerjansdam in aangepaste vorm plaatsvinden, die niet toegankelijk is voor publiek. Wel zal er een video van de herdenking worden gemaakt. De opname is dinsdagavond om 19.30 uur te zien via www.zwijndrecht.nl/4en5mei en het YouTube-kanaal van de gemeente Zwijndrecht.

Programma

Burgemeester Hein van der Loo legt met het Veteranencomité bloemen op de oorlogsgraven, brengt een eerbetoon aan de oorlogsmonumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam en houdt een toespraak op het Raadhuisplein. Trompettist Madelon Voetée van Muziekvereniging Jong Holland speelt het Taptoesignaal en solist/zanger Dirk van den Brand zingt het Wilhelmus. Merel Janssen, winnaar van de Woordkunstwedstrijd 2021, zal haar gedicht voordragen. In de uitzending zijn ook korte interviews te zien met Frans Meijer, voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht, kinderburgemeester Sophie van der Walle, Remco van der Pol, veteraan en lid van de Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht, en Ilse van Driel, kleindochter van Jan en Corrie van Driel, een Zwijndrechts echtpaar dat in het verzet zat.

Bloemen en krans leggen

Het is voor iedereen mogelijk om op 4 mei, met inachtneming van de geldende coronaregels, bloemen en/of een krans te leggen bij de monumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam.

Vlaggen

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopkomst tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.

Geef een antwoord