DORDRECHT – De Nederlander Chaim Fetter begon veertien jaar geleden met het oprichten van Peduli Anak, een opvangcentrum voor kansarme, straat- en (overwegend) weeskinderen op het Indonesische eiland Lombok. Twee aardbevingen op 29 juli en 5 augustus veegden alles weg wat er anno 2018 was opgebouwd. Twee betrokken echtparen uit Dordrecht en Alblasserdam beleefden de catastrofe van dichtbij mee. Het eerste echtpaar, Erik Ruisch en Mariet Rozendaal, arriveerde net na de tweede verwoestende schok. Het tweede echtpaar, Miranda en Henk Verschoor, was ter plekke toen de aarde voor het eerst begon te schudden. Na het bekomen van de eerste schrik beginnen ze aan hun nieuwe missie: geld inzamelen om een nieuw en veilig onderkomen te kunnen bouwen voor de honderd getroffen kinderen. (Foto’s: Peduli Anak)
Henk Verschoor heeft het eerder meegemaakt toen hij vanwege zijn werk bij Sillevoldt Rijst in Pakistan was. “De kinderen in het complex waren er echter onbekend mee. Het was meer dan honderd jaar geleden dat er een aardbeving was op Lombok”, vertelt hij. “Toen ’s nachts alles begon te schudden brak er dan ook grote paniek uit. Iedereen rende naar buiten, kinderen waren aan het gillen.” Later die nacht volgt er nog een schok. “De volgende dag zagen we de berichten over de verwoestingen elders op het eiland. Op ons complex, dat bestaat uit dertien woon- en schoolgebouwen, leek de schade mee te vallen. Er zaten wat scheuren in muren, maar we zeiden tegen elkaar dat we geluk hadden gehad.” Dat bleek een paar dagen later toch niet het geval te zijn. Toen Henk en Miranda met de kinderen op het strand waren, kregen ze het bericht dat een groot deel van het complex alsnog was ingestort. “De kinderen zijn daarna ondergebracht in twee gloednieuwe shelters die net zo als klaar waren.”
Totaal overstuur
Henk en zijn vrouw vertrokken na een week en zouden kort erop afgelost worden door Erik en Mariet, met wie zij samen vertegenwoordigers van Peduli Anak in Nederland zijn. “Wij onderhouden samen de contacten met de sponsors, die voor 80 procent uit Nederland komen, en doen verslag van hoe het gaat op het complex.” Dat was geen goed nieuws toen op de vroege ochtend van 5 augustus een tweede, vijf keer zo zware aardbeving het complex trof. Kort erop arriveerde het Dordtse stel. Zij troffen een enorme chaos aan. Ook de nieuwe gebouwen waren nu zwaar getroffen en de, toch al door het leven beschadigde kinderen, waren totaal overstuur. De beelden van de huilende kinderen van Peduli Anak waren in Nederland te zien op verschillende landelijke media. “Ook de nieuwe gebouwen bleken na inspectie total loss te zijn”, vertelt Henk aangeslagen. “Alles zal moeten worden afgebroken en afgevoerd en we moeten weer bij nul beginnen met opbouwen. En deze keer aardbevingsbestendig. Dat gaat een veelvoud kosten van de twee ton die de verzekeringsmaatschappij uitkeert.” Het ´goede nieuws´ was deze keer dat de kinderen op het moment van de beving opnieuw niet op het complex aanwezig waren, maar in de moskee.
Hulp
Gelukkig kwam er al snel hulp van allerlei kanten. Henk: “Een bouwbedrijf charterde een vliegtuig en zorgde voor legertenten en lokaal vertegenwoordigde partijen, zoals een hotel en een fastfoodrestaurant, kwamen langs om eten en drinken te brengen. Ook onze sponsors in Nederland zijn bereid iets extra´s te doen en verschillende mensen zijn al spontane acties op aan het zetten.” De hoop is natuurlijk dat nog veel meer sponsors en donateurs een steentje gaan bijdragen aan het opbouwen van wat in twee desastreuze momenten werd verwoest. Henk durft geen exacte schatting te geven van wat er nodig is, maar het gaat zeker om “enkele tonnen”.
Helpen? Ga naar www.pedulianak.org voor meer informatie over het opvangcentrum en de mogelijkheid een donatie te doen.
Foto’s van voor de aardbeving: