Actueel

reageer als eerstwo 10 nov 2021

Activiteiten rond campagne Nederland Leest

DORDRECHT – Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Dit jaar staat de campagne Nederland Leest in het teken van het thema ‘Over de grens’. Het boek dat alle leden gratis op kunnen halen bij de Bibliotheek AanZet is ‘De wandelaar’ van Adriaan van Dis. Voor de jonge lezers is dat ‘Katvis’ van Tjibbe Veldkamp. Rond de campagne organiseert de bieb in Dordt verschillende ‘grensverleggende’ activiteiten.

Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode, waarin het leven zich voor een groot deel tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema ‘Over de grens’ gekozen. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen.

Tips van de Stadsdichter
Op dat laatste sluiten ook de activiteiten aan die de Stadsbibliotheek Dordrecht organiseert rond Nederland Leest. Bijvoorbeeld de twee workshops die stadsdichter Juno geeft. Op vrijdag 12 november is dat een schrijfworkshop, waarin je je schrijfgrenzen opzoekt op het gebied van rap, spoken word of dichten. Je kunt er van 16.00 tot 18.00 uur bij zijn of het online volgen. Beide is gratis na aanmelding via [email protected] Dat geldt ook voor de tweede workshop op 19 november van 16.00 tot 18.00 uur, waarin het draait om het verbeteren van je ‘Presentatieskillz’. Tijdens de liveshow ‘In gesprek met de Stad’ in DordtYart op donderdag 25 november bespreken jongeren welke grenzen zij schrijvend/zich uitend zijn overgegaan tijdens de workshops en wat voor impact dit op hen gehad heeft. Publiek kan er van 19.30 tot 22.00 uur live bij zijn of de livestream volgen via de link op de website van de bieb.

Spoken word-wedstrijd
Ook jongeren die niet aan de workshops meedoen, kunnen wat van zich laten horen tijdens de avond bij DordtYart (Maasstraat 11). De bibliotheek roept jongeren op een eigen spoken word-creatie/raptekst/gedicht te schrijven aan de hand van het thema ‘Over de grens’. Neem het op en stuur jouw filmpje voor 14 november naar [email protected] De winnaar(s) krijgen een podium bij ‘In gesprek met de stad’.

Jeugdvloer

Deze woensdagmiddag vanaf 14.30 uur wordt de vernieuwde Jeugdvloer in de bieb aan de Groenmarkt feestelijk geopend. Er zijn onder meer nieuwe leesmeubels gekomen, waarin het heerlijk lezen is. Daarnaast kunnen de kinderen leren vloggen over hun lievelingsboeken en zal er voorgelezen en gezongen worden door Gerard Laurens. Op woensdag 17 november is hier een speciale middag voor kinderen van 8 tot 12 jaar rond lezen en dyslexie op het Makkelijk Lezen Plein. Kinderen met dyslexie zijn vaak zeer creatief. Daarom kunnen zij hun grenzen verleggen op allerlei terreinen (schilderen, tekenen, muziek) tijdens een creatieve sessie.

Kinderstadsdichter en kamerklanten
De bieb gaat deze maand ook op zoek naar een opvolger van de Dordtse Kinderstadsdichter Janna Koekoek. Dordtse dichttalenten van 8 tot 14 jaar kunnen op donderdag 25 november om 15.30 uur naar de Groenmarkt komen om een gedicht te laten horen. Alvast iets opsturen kan ook. Dat kan naar Jaime Quant via [email protected] Op 9 december wordt de opvolger van Janna bekend gemaakt. Op 18 november tenslotte, heeft de bieb nog iets ludieks bedacht. Die dag zit er van 19.00 tot 20.00 uur een kamerplantenexpert klaar die iedereen verwelkomt met vragen over zijn plant. Wat is de waarde? Is hij nog te redden? Wat heeft hij nodig? Het resultaat is te beluisteren in een podcast.
Kijk voor meer informatie en alle activiteiten rondom Nederland Leest op www.debibliotheekaanzet.nl/nederland-leest.

De Wandelaar

De Wandelaar van Adriaan van Dis gaat over een Nederlander in Parijs die bij een brand een hond in zijn schoot geworpen krijgt. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet, pakt anders uit. Leden van de Bibliotheek AanZet kunnen een gratis exemplaar ophalen bij een vestiging bij hen in de buurt. Voor anderen wellicht een goede reden om nu eindelijk ook eens lid te worden…

Geef een antwoord