DORDRECHT – Eveline Stooker-Lovers staat vrijdag 25 november voor het allerlaatst op de Dordtse weekmarkt met de ambachtelijke koek- en banketkraam van Bakkerij A. van Luijk. Na ruim dertig op de markt te hebben gewerkt breekt nu het moment van afscheid aan.

Eveline (45) stopt met pijn in het hart, want liever was ze nog een paar jaar doorgegaan. Ze loopt aan tegen waar heel veel branchegenoten tegenaan lopen; exorbitant gestegen energiekosten én inkoopkosten van de ingrediënten. “Alles doorberekenen aan mijn klanten vind ik geen optie. Daarom heb ik besloten om nu te stoppen.”

Levenswerk
Eveline kwam als zestienjarig meisje werken in de kraam van de heer en mevrouw Van Luijk. Voor de kraam op de markten in Dordrecht en Oud-Beijerland werden alle ambachtelijke bakkersproducten in eigen huis gemaakt. Eveline draaide mee en leerde zo de kneepjes van het vak. Zeven jaar geleden nam ze de zaak over van de naamgevers, die inmiddels in de zeventig waren. Inmiddels zijn pa (2015) en ma Van Luijk (dit jaar) overleden. Eveline had graag hun levenswerk, opgebouwd in ruim zestig jaar, nog een tijdje voortgezet en liefst doorgegeven.

Liefhebbers

Dat liep dus helaas anders. “Het is de afsluiting van een periode”, zegt Eveline, die komende vrijdag dus voor het laatst op de Dordtse markt staat. Een laatste kans voor de liefhebbers, en dat zijn er aardig wat in Dordt, om het koek en banket van A. van Luijk aan te schaffen.