DORDRECHT – Als ergens in juni de stellingen rond de Kyck over den Dyck weg worden gehaald komt er een opvallend frisse molen tevoorschijn. Niet alleen is dan al het voegwerk vernieuwd, tegelijk met die klus worden alle stenen schoongemaakt. Inmiddels weet het bestuur uit ervaring dat er dan niet achterover geleund kan worden. Er blijft altijd werk aan de winkel. En er blijven altijd vrijwilligers én financiële middelen nodig om de boel letterlijk en figuurlijk draaiend te houden. (Foto’s: Stichting Kyck over den Dyck)

De restauratie van het voegwerk, waarvoor het iconische gebouw aan de Noordendijk al een tijdje in de steigers met folie staat, is een ingrijpende en (dus) kostbare klus. De oorspronkelijke offerte was 270.000 euro, maar viel door verschillende kostenstijgingen 20.000 euro hoger uit. Daarbij zijn eventuele onverwachte kosten, bijvoorbeeld door meerwerk of vervanging van de planken van de stelling, nog niet zijn inbegrepen. Het bestuur raakt niet in paniek, want van provincie en diverse privéfondsen waren er toezeggingen voor subsidie en het vertrouwen in de Dordtse bevolking en eigen donateurs is hoog. De laatste Dordtse molen leeft onder Dordtenaren, zelfs als ze niet meer in de stad wonen. De stichting hoopt echter dat Dordtse bedrijven zich de komende tijd melden om alsnog een steentje aan de restauratie bij te dragen. Daarnaast zou het bestuur heel graag meer bedrijven aan zich binden, liefst voor een aantal jaren of langer. Er blijven steeds investeringen komen, en het is fijn als er daarvoor wat meer structurele steun richting de toekomst in de begroting komt.

Bedrijfsvrienden

Dat kan bijvoorbeeld als Vriend van de Kyck, waarvoor onlangs Amega zich als bedrijf aansloot. Wat het bestuur betreft worden dat er zo’n dertig à veertig. ‘De molen’ geeft er ook wat voor terug. Deze bedrijven kunnen gebruik maken van de bijzondere vergaderruimtes in de molen, ze krijgen een aantal gratis rondleidingen én naamsvermelding in de molen en op de website. Zaken waarvoor geïnvesteerd moet worden zijn bijvoorbeeld de elektrische maalstoel, die wordt ingezet als het windstil is en er voor bevoorrading van de winkel wel gemaald moet worden. Ook staan keuken en sanitair op de nominatie dringend vervangen te worden, want de kwaliteit van die voorzieningen moet bij verhuur zo hoog mogelijk zijn. Die investering stond al langer op het wensenlijstje, maar de problemen met de roeden kwamen er tussendoor. En daarna dus het voegwerk. Overigens kunnen de ruimtes ook gewoon gehuurd worden voor vergaderingen, feesten en partijen. Zittend is er plaats voor ongeveer veertig mensen, een staande receptie kan tot ongeveer 75 mensen.

Boek

Tegelijk met het vieren van de voltooiing van de restauratie hoopt het bestuur ook een bijzonder nieuw boek over de molen te kunnen presenteren. Het vertelt het verhaal van de eerste Kyck, die omwaaide in 1712, en de tweede Kyck, geopend in 1713. Met veel beeld en begeleidende verhalen. En interviews met een aantal vrijwilligers die vaak al sinds de oprichting van de beheerstichting, ruim 25 jaar geleden, betrokken zijn bij de molen. Een zeer trouwe en bevlogen groep van ongeveer 55 mensen.

Vrijwilligers

Een aantal van die vrijwilligers gaat binnenkort echter stoppen. Onder meer op de vulzolder. Dat is redelijk fysiek werk, wat voor enkelen van hen te zwaar wordt. Het gaat om het met een takel naar boven halen van granen en andere basismaterialen, het vullen van de consumentenverpakkingen voor de winkel en het samenstellen van verschillende mixen. Ook gidsen zijn welkom. Iedereen kiest hier een taak die het beste bij hem of haar past. Mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk kunnen mailen naar secretaris@molen-dordrecht.nl. Bedrijven die meer willen weten over sponsoring kunnen mailen naar Harry Eskes via pr@molen-dordrecht.nl. Ze kunnen ook nog als sponsor meedoen aan, en vermeld worden in, het boek. Een boek dat natuurlijk ook een origineel relatiegeschenk of kerstcadeau is.