DORDRECHT – Ames Autobedrijf bouwt de Volkswagen showroom aan de Laan der Verenigde Naties 75 op 7 en 8 oktober om tot een Classic Car museum! Deze dagen viert het Dordtse autobedrijf dat het 75 jaar geleden dealer werd van Volkswagen.

In 1905 begon Jan Ames in Leerdam een smederij/winkel in rijwielen en huishoudelijke artikelen. Later verkocht hij er Opels en Fords. Dat ging zo goed, dat hij in 1926 een showroom opende. Na moeilijke oorlogsjaren werd Ames in 1947 Volkswagen dealer. Op 18 september 1947 tekende Jan Ames het Volkswagen dealercontract waarna hij in 1952 verhuisde naar de Tesselschadestraat in Dordrecht.

Naar Johan de Wittstraat

Omdat dit pand al snel te klein werd en geen showroom had, verhuisde het bedrijf in 1953 naar de Brouwersdijk. Hier kreeg Ames een showroom, kantoor, wasruimte, werkplaats en pomp. In 1965 verhuisde het autobedrijf opnieuw. Nu naar de Johan de Wittstraat, waar het 25 jaar de service en verkoop van Volkswagens uitvoerde. In 1989 werd het pand aan de Laan der Verenigde Naties geopend: een ideale locatie langs de A16 met voldoende parkeergelegenheid. Inmiddels waren er ook vestigingen in Ridderkerk (1960), Sliedrecht (1960) en Zwijndrecht (1963).

Mobiliteitsaanbieder

Inmiddels heeft Ames het dealerschap van Volkswagen uitgebreid met de merken Audi, SEAT en Skoda. Ook zijn er vestigingen bijgekomen in Oud-Beijerland en ’s Gravendeel en zijn PSB Bedrijfswageninrichting en Schadenet Ames geopend. Zo is Ames tegenwoordig meer dan een autodealer: met de verkoop van onder andere laadpalen en fietsen is het bedrijf een volledige mobiliteitsaanbieder geworden.

Volkswagen-iconen

Ames heeft door de jaren heen een groot aantal unieke Classic Cars verzameld. Van verschillende Volkswagen Kevers tot en met het bestverkochte model van Volkswagen: de Golf.  Op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober wordt de showroom van Ames in Dordrecht omgebouwd tot een Classic Car museum. Ook kunnen bezoekers plaats nemen achter het stuur van een racesimulator en zelf ervaren hoe het is om een Formule 1 auto te besturen.

Riverside Classic Car

Er worden deze dagen in stijl drankjes en friet geserveerd. Op zaterdag kunnen de kinderen geschminkt worden. Op zaterdag 8 oktober is de Riverside Classic Car rally waarbij de start tussen 09.00 en 10.00 uur bij Ames is. De eerste deelnemers finishen rond 15.30 uur weer aan de Laan der Verenigde Naties. Iedereen is van harte welkom om binnen en buiten een kijkje te komen nemen. Aanmelden is niet nodig.

Boven: Een ‘spectaculaire’ autorit met Volkswagens in 1959 voor het pand van Ames aan de Brouwersdijk.

Onder: Het oorspronkelijke ontwerp van de T1, door de Nederlandse Ben Pon, hangt zelfs in het Rijksmuseum.