Actueel

reageer als eerstvr 19 mrt 2021

‘Ames Classic Cars laten zien waar we vandaan komen’

DORDRECHT – Een Porsche 914 uit 1972 met Volkswagenmotor, ook bekend als de VoPo. Dat is de nieuwste aanvulling op de verzameling van Ames Classic Cars. Verdeeld over de verschillende showrooms van Ames/Amega staan inmiddels rond de vijftig klassiekers te pronken. “Een wereldwijd unieke collectie die een beeld geeft van waar wij als autobedrijf vandaan komen”, zegt Leen de Koning, directeur van de Amega Groep, die zich persoonlijk bezighoudt met het beheer en de uitbreiding van de collectie. (Hoofdfoto: Thymen Stolk. Overige foto’s: Ames)

“De 911 is mooi, maar deze VoPo is misschien nog wel mooier”, zegt De Koning over de nieuwste aanwinst. “Er zijn er maar 116.000 van gemaakt, waarvan een groot deel met VW-motor. Bedoeld als betaalbaar alternatief voor een Porsche. Een exemplaar van deze kwaliteit vind je niet gemakkelijk.” Bij alle Classis Cars lepelt hij moeiteloos het hele verhaal op. “Wij zijn groot geworden dankzij deze collectie. Het is rijdend erfgoed. Deze klassiekers laten zien waar we vandaan komen, maar ook hoe de auto-industrie zich heeft ontwikkeld. Hoe geleerd werd van fouten en er steeds technische verbeteringen werden doorgevoerd.”

Formule Vee

Ames had al langere tijd een aantal klassiekers staan. “Maar die stonden ergens in een hoekje weggestopt of zelfs buiten bij de verschillende vestigingen”, vertelt De Koning, die in 1974 als autopoetser begon bij Ames, er vier jaar later fulltime in dienst kwam en nu directeur is van de Amega Groep, één van de grootste dealerorganisaties van het land. “Tijdens een rondje langs de vestigingen met Engel Ames (die in 2012 het grootste deel van zijn belang in het bedrijf verkocht, red.) sprak hij me aan op hoe ze erbij stonden. Hij wees bijvoorbeeld op een Formule Vee, een eenzitterformulewagen uit 1963 op basis van de VW Kever, die compleet verpieterd was. ‘Pak die klassiekers nou eens beet!’, riep hij. En dat zijn we gaan doen. We hebben een schifting gemaakt. De exemplaren die nog in goede staat waren hebben we netjes gemaakt. Wat verrot en slecht was hebben we weggedaan.”

Complete lijn

De goede exemplaren werden binnen gezet en verdeeld over de verschillende showrooms. “Dan ga je de lijn zien en wat er nog aan de collectie ontbreekt. Ik ben sindsdien veel zelf aan het zoeken naar modellen die de lijn compleet maken. Bij Volkswagen is dat inmiddels aardig het geval. En ook bij Audi staat die lijn al redelijk goed. Bij de andere Amega-merken (onder andere Skoda, Volvo en Opel) staan we nog aan het begin.” Met name de VW-collectie van rond de veertig Classic Cars laat al mooi zien welke enorme ontwikkeling het merk, zowel qua uiterlijk als techniek, heeft doorgemaakt. Van de Kever naar de Golf 1 (1974). Van de T1 naar de Transporter. “Inmiddels zijn we bij de Golf 8 en maken we de grote stap van brandstof naar elektrisch. Het is overigens ook een beetje mijn eigen historie. Ik heb alle modellen van de Golf verkocht en sta nog regelmatig in de showroom. Dat doe ik graag. Verkopen is iemand blij maken, zeg ik altijd. Ik vind het nog steeds een heel mooi vak.”

Niet te koop

De VoPo staat er nog niet op, maar binnenkort staat hij tussen de andere modellen op www.ames.nl/classiccars. “Het allermooiste zou zijn om ze ooit ook allemaal fysiek bij elkaar te brengen in een museum, maar dan wordt het wel een hele dure hobby”, stelt De Koning. “Daarom hebben we besloten ze te verdelen over de showrooms. Soms wisselen we ze. En soms gaan ze de weg op, zoals in 2019, toen we met twintig bewoners van Het Parkhuis in klassiekers een rondrit door de historische binnenstad maakten. Dat is ook een voorwaarde om ze in goede conditie te houden. Stilstand is slecht voor een auto. Het is ook niet voor niets rijdend erfgoed. Het criterium is dat ze in goede staat zijn, ook motorisch.” Regelmatig komt de vraag of ze te koop zijn. “Nee”, is het duidelijke antwoord. “Het gaat hier niet om de handel. Het gaat om het verhaal, de historische lijn. Het gaat ook niet om de waarde. Ik kan net zo genieten van een Kevertje als van een dikke 911.”

Kijk voor het complete overzicht van de Ames-klassiekers op www.ames.nl/classiccars. Bij alle auto’s staan meerdere foto’s, een (technische) omschrijving en de showroom waarin ze zijn te bewonderen. Hier vast een voorproefje:

 

 

Geef een antwoord