DORDRECHT – De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweizter ziekenhuis (ASz) is vanmorgen in actie gekomen om de drie gewonden op te vangen die betrokken waren bij een ongeval met giftige dampen bij een bedrijf in Moerdijk. (Foto’s: ASz)

De drie gewonden werden, voordat ze bij de SEH naar binnen werden gebracht, gereinigd in een speciale decontaminatietent. Die tent is tot vandaag voornamelijk gebruikt bij oefeningen. Nu moesten die oefeningen daadwerkelijk in praktijk worden gebracht. De decontaminatietent is onderdeel van de CBRN-procedure. CBRN staat voor Chemische, Biologische, Radiologische of Nucleaire Besmetting. De tent hangt in de ruimte waar normaal gesproken de ambulances binnenkomen en kan ieder moment worden uitgerold.

In de eerste van de in totaal drie compartimenten van de tent, kleedden twee collega’s de gewonden uit. In de tweede spoelden twee collega’s de gewonden af. In dit geval was dat twintig minuten lang. En in het derde deel droogden twee collega’s de gewonden af en kleedden hen aan. Daarna werden de gewonden de SEH binnengebracht en verder onderzocht.

De collega’s die in de decontaminatietent werkten, moesten beschermende pakken aan en een gelaatsmasker op. Nadat ze de drie gewonden hadden gereinigd, moesten ze zelf ook grondig worden afgespoeld. Daarna moesten ze zich volgens het CBRN-protocol uitkleden. Zo lang de tent in gebruik was, konden er geen nieuwe ambulances binnenkomen. De beveiliging van het ASz hield deze tegen en verwees ze naar een andere ingang.