DORDRECHT – “Eindelijk het kan weer zonder voorbehoud: een orgelconcertserie plannen.” De Dordtse Stadsorganist Cor Ardesch heeft er enorm veel zin in dit jaar. Afgelopen jaren waren concerten maar af en toe mogelijk. Elke keer was het door corona weer de vraag: kan het doorgaan? Maar nu weet hij het vrij zeker: vrijdag 18 maart, drie dagen voor de geboortedag van J.S. Bach, geeft hij een Bach by Candlelight concert. Een concert in de Grote Kerk in Dordrecht is altijd een feestje; met kaarslicht en een drankje naderhand is Bach by Candlelight extra bijzonder.

Het concert is de aftrap van een serie orgelconcerten, die dit jaar gepland staat: 22 concerten op afwisselend het Kamorgel en Bachorgel. De Grote Kerk is één van de weinige kerken die twee prachtig klinkende orgels bezit. Sterker nog, nergens staan er in één kerkruimte twee orgels waarvan één bedoeld is voor barok en de ander voor romantische muziek. Begin deze eeuw vonden liefhebbers dat de schoonheid van de Dordtse Dom en de unieke akoestiek, dankzij het stenen gewelf van de kerk, het verdienen om ook andere dan romantische muziek uit te voeren. Voor barokmuziek en oude muziek is daarom het Bachorgel gebouwd (2007). Het grote Kamorgel, gebouwd tussen 1857 en 1859, is bij uitstek geschikt is voor muziek uit de romantiek.

Dicht op het orgel

Hoewel Bachs muziek in de categorie barokmuziek valt, heeft Ardesch voor 18 maart muziek gekozen van de componist, waarbij zeker weggedroomd kan worden. De romantiek van Bach by Candlelight schuilt daarnaast in het feit dat het concert om 21.00 uur begint als het echt donker is en de kaarsen ontstoken zijn in de kerk. Het Bachorgel staat in het Mariakoor op de grond van de monumentale kerk en daardoor zit het publiek aan de voeten van de organist. Zo kunnen zij zien hoe ingewikkeld het spel van een organist is, die zowel de toetsen als de pedalen van het orgel bespeelt. Het openingsconcert is gratis toegankelijk en duurt ongeveer een uur.

Twee series

De serie orgelconcerten bestaat net als voorgaande jaren feitelijk uit twee series: avondconcerten en toeristen- of wel stadsconcerten. De laatste zijn op zaterdagmiddag om 15.30 uur, duren een half uur en zijn net als het openingsconcert gratis. De reguliere concerten op woensdagavond beginnen om 20.00 uur, entree is 10 euro. Er staan voor de avondconcerten bekende namen op het programma, zoals Ton Koopman, Hayo Boerema (Rotterdam), Bas de Vroome (Delft), Theo Jellema (Leeuwarden), Pieter Dirksen (Cuijk) en Leonore Lub. Op de zaterdagmiddagen spelen naast meer bekende ook organisten van een jongere generatie, zoals Niels de Klerk, Matthijs Breukhoven, Tommy van Doorn en Iddo van der Giessen. Stadsorganist Cor Ardesch opent de reeks en sluit hem af met drie concerten in oktober, november en december.

Notre Dame

In de avondserie staan een aantal bijzondere concerten gepland. Eén daarvan is het concert van Olivier Latry, organist van de Notre Dame in Parijs, op vrijdag 24 juni. Ardesch: “Latry heeft eerder in onze kerk gespeeld. Hij is een veelgevraagde organist, die concerten over de hele wereld geeft. Hij is beroemd vanwege zijn techniek, vingervlugheid en trefzekerheid. De dag voor het concert geeft hij een masterclass aan professionele organisten en conservatoriumstudenten met als hoofdvak orgel. Latry is daarmee onderdeel van het Bachfestival. De verkoop van de toegangskaarten voor dit vrijdagvondconcert loopt via het Bachfestival.” De organist van de Rotterdamse Laurenskerk, Hayo Boerema, geeft op woensdagavond 31 augustus een concert waarbij het Laurens Collegium kamerkoor zal zingen. Het kamerkoor, onder leiding van Wiecher Mandemaker, treedt regelmatig op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Woensdag 21 september is er een benefietconcert ten behoeve van onderhoud aan het vijftien jaar oude Bachorgel.

Onderhoud Bachorgel

Ardesch: “Na vijftien jaar is het de hoogste tijd voor een eerste onderhoudsbeurt. Het orgel staat op de kerkvloer. Deze winter heef het niet gevroren, maar wel veel geregend. Het optrekkend vocht trekt in de tongwerken, die daardoor gaan oxideren. Om dit tegen te gaan, moet het orgel heel veel bespeeld worden, zodat er dagelijks lucht doorheen geblazen wordt. Dat heb ik zoveel mogelijk gedaan. Toch is het nu nodig deze tongwerken, zeg maar de metalen afdekklepjes van de orgelpijpen, opnieuw te polijsten. De opbrengst van het benefietconcert door organist (en dirigent) Ton Koopman, is bestemd voor dit onderhoud. Als het lukt om genoeg geld bijeen te krijgen voor het onderhoud, dan zullen de tongwerken er voor de behandeling één voor één uitgehaald worden. Het Bachorgel kunnen we in de tussentijd gewoon blijven gebruiken; er zijn deze periode alleen tijdelijk wat minder orgelregisters.”

La Nativité du Seigneur

Cor Ardesch besluit het muzikale jaar in de Grote Kerk op vrijdag 23 december met het werk La Nativité du Seigneur van Olivier Messiaen. In 2019 speelde Ardesch dit werk, waarbij er een lichtshow op het orgel werd gegeven. Dit jaar zal Dordtenaar Kees Derks, Franstalige Bijbelteksten voordragen tijdens het concert. Voor meer informatie over alle concerten: www.grotekerk-dordrecht.nl of www.corardesch.nl.

Bach by Candlelight

Drie dagen voor de Happy Bachdag, de viering van de geboortedag van Johann Sebastian Bach, geeft stadsorganist Cor Ardesch een avondconcert bij kaarslicht in de Dordtse Grote Kerk. Deze Bach by Candlelight begint op vrijdagavond 18 maart om 21.00 uur. Na het concert wordt rond 22.00 uur een drankje geschonken voor de aanwezigen. Toegang tot het concert is gratis. Op het programma van deze Bach by Candlelight staan het:

Praeludium Es BWV 552,1

Dies sind die heiligen zehn Gebot         BWV 678

Dies sind die heiligen zehn Gebot         BWV 679

Sonate IV      BWV 528

(Adagio/Vivace, Andante en Un poc’ allegro)

Christ unser Herr zum Jordan kam       BWV 684

Christ unser Herr zum Jordan kam       BWV 685

Fuga Es          BWV 552,2

Early Bird-verkoop Bachfestival

Vanaf 21 maart, de verjaardag van Johann Sebastian Bach, start de early bird verkoop van het Bachfestival Dordrecht 2022. Van 17 tot en met 25 juni staat Dordt weer in het teken van dit festival met als thema fantasie. Artistiek directeur Marieke Hopman: “Fantasie is nodig om geweldige muziek te kunnen componeren, maar fantasie is ook nodig om deze uit te kunnen voeren en om over grenzen van het voor de hand liggende te kijken. We gaan kijken hoe wij fantasie in kunnen zetten om de muziek van Bach in een nieuw licht te zetten.” Tijdens het Bachfestival geeft de wereldberoemde organist en componist Olivier Latry op donderdag 23 juni een masterclass in de Grote Kerk van Dordrecht. Beide orgels in de kerk worden gebruikt voor deze masterclass. De masterclass staat open voor professionele musici; geïnteresseerden kunnen voor 15 euro een ticket kopen als toehoorder.