Actueel

reageer als eerstwo 9 jun 2021

Badgasten gaan elkaar te lijf in Wantijbad

DORDRECHT – Gisterenmiddag is er een handgemeen geweest tussen twee groepen bezoekers van het Wantijbad. Volgens een moeder en begeleider van een groep meisjes werden de meisjes lastiggevallen door een groep jongens die hen wilden fotograferen. De meisjes wilden dat niet maar toen begonnen de jongens hen toch te filmen. De vrouw stapte op de jongens af waarna het handgemeen ontstond. De vrouw schrijft op social media dat ze een klap kreeg van de jongens. “Waarop de meiden en jongens die bij mij zaten kopstoring kregen en mij kwamen beschermen.”

De vrouw is verbolgen dat het personeel niet de politie heeft gebeld. Voorzitter van het bestuur van het Wantijbad, Arjan Liefaard: “Ik was tijdens het incident toevallig in het zwembad aanwezig maar druk achter de schermen. Tegen de tijd dat ik melding kreeg van het incident, zag ik dat twee van onze personeelsleden tussen de twee kampende groepen staan. Onze instructie als werkgever is dat de medewerkers, wanneer er klappen worden uitgedeeld, tien stappen naar achteren doen. Zij mogen zelf in geen geval bij een eventueel incident betrokken raken. De badmeesters moeten te allen tijde fysiek hun toezichthoudende taak kunnen vervullen en niet zelf slachtoffer worden van een ruzie.”

“Ons dringend advies aan bezoekers van het Wantijbad is dit: is er iets dat of iemand die je stoort, ga dan naar de badmeester, het liefst die bij de kassa zit. Ga niet zelf de confrontatie aan als bezoeker. De toezichthouders/badmeesters, die allemaal gediplomeerd en ten minste 18 jaar oud zijn, zijn getraind in het bemiddelen en sussen van gemoederen. Wanneer zij pas ter plekke worden geroepen als een situatie is geëscaleerd dan kunnen zij niet beoordelen hoe dit is ontstaan en geen partij trekken, zoals de mevrouw gisteren suggereerde. Zij schrijft dat ze om versterking had gevraagd. Daarvan kan bij een handgemeen geen sprake zijn. De medewerkers kunnen in geen geval onderdeel van een gevecht worden. Dus nogmaals wil ik onze bezoekers attenderen: is er iets? Ga geen conflict zoeken maar meld het bij de badmeester.”

“In het geval van gisteren, bleek dat het hele incident slechts enkele minuten duurde en toen de gemoederen gesust waren, zijn de jongens direct vertrokken uit het zwembad. Het had geen enkel nut om op dat moment nog de politie te bellen want die zou pas ter plaatse zijn als de jongens al ruim uit het zicht verdwenen waren. Ook daarvoor geldt, dat het veel beter is wanneer de medewerkers van het zwembad eerder worden gealarmeerd.”

Geef een antwoord