REGIO – Dankzij Rijkssubsidie kunnen overal in het land wervingscampagnes opgezet worden voor nieuwe leerkrachten en schoolleiders in het basisonderwijs. In de regio Dordrecht gebeurt dat met het samenwerkingsverband Passie voor Onderwijs Drechtsteden. De focus ligt in eerste instantie op het werven van zij-instromers. “De meest kansrijke groep”, zegt projectleider Ella van Toorn. Iets wat wordt bevestigd door de cijfers: sinds de start van de campagne, eind januari, hebben al 63 mensen met andere beroepen zich aangemeld om een dagje op proef mee te draaien op één van de ruim tachtig basisscholen in de Drechtsteden die meedoen.

Zo’n meeloopdag is een mooie gelegenheid voor mensen die nadenken over de overstap naar het basisonderwijs, maar nog enigszins twijfelen. Via de overzichtelijke website passievooronderwijsdrechtsteden.nl kun je je ervoor aanmelden bij een school naar keuze. “Ik adviseer altijd om dat bij verschillende scholen te proberen”, zegt Van Toorn. “Iedere school heeft zijn eigen sfeer en identiteit. Na aanmelding word je binnen twee dagen gebeld en uitgenodigd voor een afspraak. In een gesprek vertel je wat je motivatie is, wat je verwachtingen zijn, of je een voorkeur hebt voor boven- of onderbouw. Op de meeloopdag mag je natuurlijk even de kat uit de boom kijken, maar je wordt ook uitgedaagd om een actieve rol in of voor de klas te pakken. Zo kan je echt even ervaren hoe het voelt om voor de klas te staan.” Word je er enthousiast van en wil je de volgende stap zetten, is er de gratis driedaagse training Zin in lesgeven. “Daarbij word je helemaal ondergedompeld in het onderwijs en kun je echt een weloverwogen keuze maken. Je kunt er van alles over lezen, maar je moet eigenlijk gewoon eerst echt ervaren hoe het is om voor de klas te staan.”

Heel haalbaar

Denk je na de training, of misschien al na de meeloopdag: ja, ik wil de stap maken naar dit belangrijke beroep, wordt zo ongeveer de rode loper voor je uitgelegd. Van Toorn: “Deze carrièreswitch is heel haalbaar, ook financieel. Vanaf dag 1 kom je in dienst van een basisschool en ontvang je een volledig salaris. Je gaat meteen twee dagen per week aan het werk in de klas en twee dagen naar school. De opleidingskosten worden vanuit subsidie vergoed. Na twee jaar ben je klaar met je opleiding.”

Drie wegen

Binnen Passie voor Onderwijs Drechtsteden werken dertien schoolbesturen, Inholland Hogeschool, Da Vinci College en gemeenten samen. “Het werven van leraren en schoolleiders met passie voor onderwijs is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de campagne, net als het laten doorgroeien van onderwijsassistenten naar leerkracht”, zegt Van Toorn. “De derde weg, die van het werven van zij-instromers, is nog weinig benut. En daar liggen veel kansen. Het is een ‘nieuwe vijver’, het zijn mensen die over het algemeen snel inzetbaar zijn en vaak zijn het ouders die zelf ervaren wat het effect is van het lerarentekort en in coronatijd hebben kunnen ervaren hoe het is om (je) kinderen te helpen bij hun lesstof. Daarom leggen wij in het eerste jaar van de campagne vooral de focus op deze doelgroep. In eerste instantie door ze te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Daarbij gaat het vooral om bevlogenheid voor dit belangrijke en prachtige beroep.”

Website

Een test om te kijken hoe het met je passie voor onderwijs zit, antwoord op vragen als Welke vooropleiding heb ik nodig? Wat is het startsalaris? Welke scholen doen er mee?, ervaringsverhalen van mensen die je voorgingen als zij-instromer: het is allemaal te vinden op de website passievooronderwijsdrechtsteden.nl.