PAPENDRECHT – Op zijn 16e startte Walter van de Coeverring (63) op de bedrijfsschool van Fokker. Sinds 7,5 jaar is hij zelf Technical Trainer Learning & Development, oftewel bedrijfsschoolleraar. In twee jaar leidt hij de jongeren op tot allround samenbouwer. Dit houdt in dat ze na het afronden van de opleiding zelfstandig onderdelen van vliegtuigen kunnen bouwen. GKN Fokker biedt deze opleiding aan in Papendrecht en in Hoogeveen. Het was al een mooie opleiding op mbo2-niveau. Nog mooier is het dat de bedrijfsschool van beide vestigingen per komende augustus door het Ministerie van Onderwijs officieel erkend is als mbo3-opleiding. (Foto’s: Stolk Fotografie)

 

Met de bedrijfsschool leidt GKN Fokker haar eigen vakmensen op. Vier dagen per week zijn de BBL-studenten aan de slag in een van de hallen op het enorme terrein aan de Anthony Fokkerweg.

Hier werken ze aan onderdelen van onder andere Gulfstream, Airbus, Boeing, Dassault, maar ook militaire toestellen als de Chinook en F-16. Een dag per week zitten ze in de schoolbanken bij het De Vinci College in Dordrecht. Binnen het bedrijf lopen de toekomstige vliegtuigbouwers tijdens de studie stage bij verschillende onderdelen. Vanaf de start van de opleiding krijgen ze al salaris.

 

Doorgroeien
“We beginnen met veel theorie”, vertelt Walter. “In de loop van de twee jaar verschuift dat langzaam steeds meer naar de praktijk. Ik ben nu 7,5 jaar bedrijfsschoolleraar nadat ik bijna mijn hele leven, met een uitstapje van 5 jaar, bij het bedrijf gewerkt heb op verschillende afdelingen. Het voelt alsof de cirkel rond is. Ik heb zoveel ervaring opgedaan. Het is mooi om dat nu door te geven op de plek waar het ook voor mij begonnen is. De jeugd heeft de toekomst en het houdt mij ook jong. Het is ook leuk dat ik de ontwikkeling van de oud-leerlingen kan blijven volgen. Ik zie ze nu ook doorgroeien. Sommigen zijn inmiddels al teamleider. Eigenlijk blijven ze allemaal na de opleiding ook. En dat begrijp ik goed. Het is geweldig om bij zo’n mooi bedrijf te mogen werken.”

 

Mooie kans

Wesley van den Boogaard (18) wilde in eerste instantie piloot worden, maar was met zijn ruim twee meter hiervoor te lang. Toch heeft hij van de keuze voor de bedrijfsschool van GKN Fokker geen spijt. Integendeel. “Bij nader inzien ligt dit me veel beter. Ik vind het leuk om met mijn handen te werken.” Wesley hoort bij de groep tweedejaarsstudenten van de bedrijfsschool. Thijn Vrolijk (21) heeft hiervoor al andere opleidingen gedaan waaronder ICT en scheepvaart. Leuk, maar dit is leuker. Hij kwam via familieleden die al bij Fokker werken terecht bij de opleiding. Ook Melissa Griekspoor (21) kwam via familie bij de bedrijfsschool. Haar vader werkt twee hallen verder als quality controller. “Ik hoor thuis alleen maar enthousiaste verhalen over het bedrijf. Mijn vader werkt hier al zijn hele leven. Dat zegt toch ook wat. Deze opleiding zie ik als een mooie kans om ook in te stromen. Het bevalt me heel goed. Ik heb het naar mijn zin. De opleiding zelf is leuk, maar ook de sfeer is goed. Onze groep is supergezellig.”

 

Examen
Op het moment dat deze Thuis in Papendrecht op de mat valt, zijn de tweedejaarsstudenten zo goed als klaar met hun opleiding. Moeten ze natuurlijk wel slagen voor hun examenwerkstuk: het zelfstandig maken van een drukschot. Een drukschot zorgt ervoor dat de luchtdruk in het vliegtuig stabiel blijft. Wanneer ze geslaagd zijn, is Walter’s doel bereikt. Vol goede moed start hij in september met een nieuwe groep eerstejaarsstudenten. Wat na het examen voor Thijn, Melissa, Wesley en de anderen binnen hun groep? Daar zijn ze eensgezind over, werken bij GKN Fokker natuurlijk.

 

Ook meebouwen?

Wil jij ook meebouwen aan vliegtuigen? Aanmelden voor komend schooljaar kan nog. Kijk op www.ikwordvliegtuigbouwer.nl voor meer informatie en om aan te melden.

 

Dit is een verhaal uit Thuis in Papendrecht