DORDRECHT – Aan de rand van Dordt, naast de A16, ligt stadslandbouwkas De Oude Beer. In deze weelderige, groene oase werken vrijwilligers samen om groenten, kruiden en (medicinale) planten te telen. Elke zes weken bericht Nettie Dekker over het wel en wee van mens, dier en plant. (Foto: Maartje van der Pol-Slingerland)

Elk jaar kijk ik reikhalzend uit naar het moment dat de ‘tomatentijd’ aanbreekt in De Oude Beer. Dit jaar staan er meer dan 200 planten van ruim 50 verschillende soorten te pronken. Stuk voor stuk met veel geduld en liefde opgekweekt uit zaad door onze eigen vrijwillige tomatenexperts. Niets is lekkerder dan in een rijpe tomaat bijten, direct van de struik. Wel zorgvuldig plukken: zachtjes drukken op het knikje in het steeltje een centimeter of wat boven het kroontje en iets naar boven trekken. Is de tomaat mooi rijp, dan laat hij gemakkelijk los. Met zijn kroontje intact, want die kroon verdient de tomaat ruimschoots.

Tomaten zijn enorm veelzijdig. Heerlijk als soep (traditioneel warm of verkoelend in een zomerse gazpacho), als saus, ketchup, sap of jam. Vers, gekookt, gebakken of geroosterd op de grill, het kan! De tomaat is het beste bewijs dat lekker ook supergezond kan zijn. Het is een echt vitamine- en mineralenbommetje. Daarbij bevat hij lycopeen; het stofje dat de tomaat zijn kleur geeft. Lypoceen is een antioxidant, die lichaamscellen beschermt tegen schadelijke stoffen. Koop ze wel biologisch of – nog leuker – pluk ze zelf in De Oude Beer. We hebben tomaten in alle kleuren van de regenboog, van bijna wit tot diepzwart, van zachtroze tot donkerpaars. Soorten die intrigerende namen dragen als Voyage en Gargamel. Ze zijn een bezoekje aan onze stadslandbouwkas meer dan waard!

Ook zo’n zin gekregen in een tomaatje? Kom dan snel langs. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.deoudebeer.nl