DORDRECHT – Thierry Dinjens doet maandelijks verslag vanuit ProefTuin BuitenZinnig op het terrein van De Hoop. Welke klusjes zijn er op dit moment in de tuin te doen?

In Proeftuin BuitenZinnig hebben we bepaalde plekken voor bepaalde gewassen. Planten versterken elkaars groei en bloei in zogeheten plantgildes; groepen planten die elkaar voedingsstoffen doorgeven en op deze wijze samenwerken, in elkaars voordeel. Die wijze van aanplanten heeft echter een keerzijde. Planten die het goed doen in onze voedselbosbodem, hebben de neiging zich uit te breiden. Op zich een goed gegeven, maar andere planten in hetzelfde gilde die niet zo snel groeien of wat moeite tonen om tot groei te komen, dreigen hierdoor verdrukt te worden. En een verdrukt gewas zal uiteindelijk verdwijnen.

Dit willen we niet, maar we kunnen er op meerdere manieren voor zorgen dat we minder snel groeiende planten toch behouden. Het is natuurlijk mogelijk om het hele zaakje uit te graven, er is ook nog de mogelijkheid om planten te gaan stekken. Het voordeel van stekken is het feit dat we aan de slag gaan met een techniek, de zoveelste, die we eigenlijk nog niet eerder hebben toegepast in de ProefTuin. We experimenteren binnen al een tijdje met allerlei manieren om voedsel te bewaren, zoals drogen, fermenteren, inmaken en inleggen. Buiten is het juist zaak tot een zo rijk mogelijke productie te komen, dus daar zijn we ook op zoek naar vermeerderingsmethoden en we zijn al goed op weg: sedum scheuren we om er meer van te krijgen, we zaaien veel gewassen bij en nu zijn we dus begonnen met stekken van in dit geval bonte appelmunt.

Muntblaadjes worden geoogst door hen van de plant af te halen, terwijl de plant doorgroeit. Als we dit regelmatig zouden doen, dan wordt de plant kaal. Het stekken zorgt ervoor dat we voldoende munt hebben om van te plukken. Zo verliest geen plant teveel blaadjes. Wie in de verdrukking komt, verdient het om op een eigen plek te schitteren.