Actueel

reageer als eerstza 31 okt 2020

Bericht uit de ProefTuin

DORDRECHT – Thierry Dinjens doet maandelijks verslag vanuit ProefTuin BuitenZinnig op het terrein van De Hoop. Deze maand een verhuisbericht.

Het zal niet lang meer duren of de ProefTuin gaat verdwijnen aan de Provincialeweg. We wisten van tevoren dat we de ProefTuin gebouwd hebben als opstap naar een VoedselBos. Daarom heten we nog immer VoedselBos BuitenZinnig. De tijd is rijp om nieuwe gronden op te gaan zoeken waar we ons permanent kunnen vestigen, als voedselbos.

De verhuizing is een hele operatie en zal uitgevoerd worden in een reeks logische stappen. Allereerst moeten we iets met onze gewassen, onze kruiden en vaste planten, onze bloemen en een deel van onze struiken en bomen. We hebben besloten dat we veel gaan verkopen. Dit betekent dat iedereen in Dordrecht en omstreken welkom is om planten te komen kopen. En onze planten: dat zijn er nogal wat! U kunt denken aan appelbomen, perenbomen, amandelbomen, zwarte bessen, notenbomen, kersenbomen, dropplanten, kweepeer, gojibessen, noem maar op.  We nemen slechts enkele bomen mee, zoals onze vijg en de gedenkboom van een helaas te vroeg overleden VoedselBosbouwer.

Betekent dit dat we nagenoeg met lege handen zullen vertrekken? Geenszins. We hebben namelijk een ijverige vrijwilliger, Rex, die zich gespecialiseerd heeft in de schone kunst van het stekken. We hebben delen van een aantal planten afgeknipt en we laten deze in potten uitgroeien tot volwaardige planten. Potten kunnen we in een kas of andere binnenruimte zetten als ook makkelijk vervoeren.

Er zijn nogal wat (deels) eetbare planten die zich vrij gemakkelijk laten stekken:  salie, munt (en we hebben vele soorten), colakruid, marjolein, Japanse wijnbes, tijm in allerlei soorten, vlinderstruik, kortom: we hebben van zevenendertig soorten kruiden stekken weten te maken. Het zou zonde zijn om zomaar ons hele plantenbestand achter te laten, daarvoor hebben we teveel opgebouwd.

We maken ons op voor nieuwe wegen. Over hooguit een jaar begint er een nieuw hoofdstuk voor ons. Thans is de verkoop begonnen!

Geef een antwoord