DORDRECHT – Het Historisch Platform Dordrecht heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad waarin zij vraagt om twee zaken. Ten eerste wil ze een betere bewegwijzering voor toeristen in de stad. “Nu blijken velen van hen moeite te hebben bijvoorbeeld het Dordrechts Museum te vinden. Ten tweede willen we dat het eenvoudiger wordt voor Dordtenaren die iets organiseren om één loket te hebben binnen de gemeentelijke organisatie.” Vertelt Geesken Bloemendal-ter Horst van het platform. Zij ziet het helemaal voor zich: een grote pijl met Dordrechts Museum op de witte muur van een pand aan de Vest. (Foto: Thymen Stolk)
“In 2020 bestaat onze stad 800 jaar en dat is tevens het jaar dat Albert Cuyp (1620-1691) 400 jaar geleden in Dordrecht werd geboren. Het wordt de nieuwe mijlpaal die we vieren met onder andere een hele grote tentoonstelling in het Dordrechts Museum. Dit vraagt een gigantische inspanning om verschillende bekende werken van Cuyp en werken van door Cuyp beïnvloede schilders zoals William Turner naar Dordrecht te halen. De tentoonstelling zal de verjaardag van de stad extra diepgang en glans te geven.”
Lelijke route
“Met name vanuit het station is de weg naar het museum niet eenduidig te vinden. En je kunt je afvragen of bezoekers op dit moment wel via de mooiste route naar de Museumstraat worden geleid,” aldus Geesken. Haar platform pleit erbij de gemeenteraad voor om de komende anderhalf jaar te gebruiken om niet alleen door middel van bewegwijzering maar ook door een goede inrichting van de openbare ruimte de route van het station naar het museum en de rest van de stad goed te faciliteren.
Muurschildering
“Denk bijvoorbeeld aan de grote lege muur op de Vest die met gemak beschilderd kan worden met een verwijzing naar het Dordrechts Museum. Ook vinden we dat Dordrecht veel te weinig gebruik maakt van haar cultuurhistorisch erfgoed. Er zijn tal van Dordtse helden en heldinnen waar wel straatnamen naar zijn vernoemd maar waarvan niemand weet wie ze waren of wat ze deden. Wij vragen de gemeente om bijvoorbeeld bij de straatnaamborden meer informatie te geven in tekst of zelfs met beeld.”
Één loket
Geesken hoopt dat de gemeenteraad in de bespreking van de beleidsnota Cultuurhistorie, die eind juni op het programma staat, geld zal vrijmaken voor deze aanpassingen. En dat de raad tevens zal helpen bij het realiseren van één cultuurhistorisch loket. Geesken: “Informatie en vragen moeten nu altijd behandeld worden door verschillende gemeentelijke instanties. Daarmee wordt steeds het wiel opnieuw uitgevonden. Een cultuurhistorisch loket waar informatie gebundeld kan worden en activiteiten op systematische wijze gecoördineerd worden stimuleert Dordtenaren meer betrokken te zijn bij de oudste stad van Holland.”