DORDRECHT –  In de afgelopen jaren heeft Eric Dusseldorp het al meermaals aangekaart bij de gemeente. Met enige regelmaat parkeren bestuurders van transportbussen achteruit in een parkeervak naast zijn woning aan het Johanna Naber-erf in Stadspolders en prikken hun trekhaak in zijn zijmuur. Gevolg: tientallen putten in die muur. “Het is een kwestie van de tijd voordat de scheuren er in schieten”, zegt hij. Het zogenaamde stoottrottoir tussen parkeervakken en woningmuur voldoet echter aan de minimale breedte, stelt de gemeente. Met andere woorden: niet ons probleem.

Het probleem speelt al enkele jaren, vertelt Dusseldorp. “Voor die tijd lagen er varkensruggen in de parkeervakken, waardoor busjes minder dicht bij onze muur konden parkeren.” Nadat die weg waren gehaald, gebeurde het inmiddels tientallen keren dat er een trekhaak in zijn muur werd geplant. “Het zijn altijd mensen die hier niet bekend zijn. Bedrijfsbusjes, bezorgdiensten. Ik heb meermaals contact gezocht met de gemeente, er zou iemand komen, maar ik word steeds aan het lijntje gehouden.”

Technisch op orde

Onlangs probeerde Dusseldorp het nog maar eens met een Fixi-melding, ook omdat de tegels en opsluitbanden van het stoottrottoir flink aan het verzakken zijn. De reactie: ‘Als wij uw foto bestuderen is de situatie technisch op orde. Wij hanteren voor parkeren langs gevels een stoottrottoir van met een breedte van 90 centimeter, bestaande uit een trottoirband, twee tegels en een opsluitband. Dit is afdoende voor de meeste voertuigen. Het komt voor dat grote bussen ook parkeren op parkeerplaatsen. Daarvoor is het stroottrottoir niet geschikt, maar dan moet de bus normaal parkeren en dat is ook gedrag.’

Paaltjes

Dusseldorp zal ze blijkbaar zelf op dat gedrag moeten aanspreken en eventuele schade claimen. Een situatie die hij vreemd vindt. “Terwijl de oplossing vrij simpel is. Bij de LIDL hier verderop hebben ze betonnen paaltjes voor de muur staan. Dan is het probleem opgelost. Ik wil ze er zelf nog wel in zetten. Maar wel met instemming van de gemeente, anders ben ik verantwoordelijk als ze daar weer tegenaan rijden.”

Zonder trekhaak past het net, met trekhaak zit je al snel tegen de tuinmuur of zijgevel van de woning aan.