ZWIJNDRECHT – Sinds april dit jaar is Leon Anink (Rotterdam, 1980) burgemeester van Zwijndrecht. Voor de laatste editie van Thuis in Zwijndrecht gingen we langs op het gemeentehuis voor een naderende kennismaking en om hem te vragen naar zijn eerste ervaringen in deze voor hem nieuwe rol. (Foto: Stolk Fotografie)

Leon Anink groeit op in Rozenburg in een gezin met twee oudere zussen. Zijn vader Leo is binnenvaartschipper. Moeder Dolly blijft aan wal, kort nadat de kinderen zich aandienen. Leon vindt, na wat omzwervingen, waarin hij onder meer loodgieter is, zijn plekje bij de brandweer. Hij wordt er uiteindelijk commandant en ziet er naar eigen zeggen “alle facetten van de risicobeheersing, maar ook de effecten als het mis gaat. Ik heb veel heftige dingen gezien en complexe situaties.” Al vroeg is Anink politiek geïnteresseerd. Hij is namens de VVD (“Ik geloof in het liberalisme, in de mens, dat ieder individu betekenis heeft”) burgerraadslid in Rozenburg en vervolgens namens die partij raadslid en fractievoorzitter in Capelle aan de IJssel. Vanuit de brandweer stapt hij uiteindelijk over naar de gemeente Molenlanden, waar hij eerst directeur bedrijfsvoering is en al snel daarna gemeentesecretaris. Vanuit die rol begint hij in Zwijndrecht aan zijn eerste burgemeestersklus.

Een logische stap?

“Ik heb al langer de wens om burgemeester te worden. Het brandweervak is prachtig. Hoe complexer de situatie, hoe interessanter ik het vind. Maar ik merkte ook dat ik de bestuurlijke kant steeds leuker begon te vinden: het denkwerk, het verbinden van samenleving en veiligheidsorganisaties. Als gemeentesecretaris geef je leiding aan de ambtenarenorganisatie en ben je eerste adviseur van burgemeester en wethouders. In die rol zat ik dus al dicht op de functie. Heel leerzaam. En de politieke kant, als voorzitter van de gemeenteraad, spreekt me ook aan natuurlijk. Zwijndrecht heeft overigens een fantastische gemeenteraad met lieve mensen. Ze hebben hart voor de inwoners en respect voor elkaar. Dat heb ik in 24 jaar gemeentepolitiek wel anders meegemaakt. Dat heeft ook wel te maken met het feit dat er wordt gewerkt met een raadsakkoord en zonder coalitie en oppositie. Het gevolg is dat er eerder discussie is met het college dan met elkaar.”

Wat ziet u als belangrijkste opgave voor de komende jaren?

“De manier waarop we in Zwijndrecht met elkaar omgaan, er voor elkaar zijn, is mij echt in positieve manier opgevallen. Maar je ziet ook dat die samenhang afneemt of onder druk staat. Doordat de samenstelling van de bevolking verandert, veranderen buurten en wijken. Ik zie het als belangrijke taak van mij om verbindingen te leggen, die samenhang sterk te houden. Mensen die wat hulp kunnen gebruiken met de juiste partijen in contact brengen. De energie die er in de samenleving zit in bepaalde banen proberen te leiden.”

Zijn er al dingen die u positief hebben verrast aan Zwijndrecht?

“Ik heb me goed verdiept in deze gemeente voordat ik een sollicitatiebrief stuurde. Een hele bewuste keuze. Ik had al een aardig beeld van Zwijndrecht en herkende mezelf in de profielschets die was opgesteld. Zo zijn er hier relatief veel mensen die een beetje steun in de rug kunnen gebruiken. Daar moet je als burgemeester tussen willen gaan staan. Verder wist ik van de mooie, oude bedrijven die hier gevestigd zijn en natuurlijk van de band met de binnenvaart. Iets waar ik met mijn achtergrond een sterke affiniteit mee heb. De ondernemersgeest. Dat je het met elkaar moet doen, maar ook graag op jezelf bent. Ik herken dat. Wat me in positieve zin is opgevallen, is hoe groen Zwijndrecht eigenlijk is. Ik heb laatst met de dijkgraaf de route van de Devel gevolgd. Die loopt vanuit Heerjansdam door een prachtig groen gebied eigenlijk helemaal door tot het Develpark. Op de kaart lijkt het een behoorlijk versteend gebied, maar in het echt is het beeld anders.”

Die bewuste keuze is er één voor de langere termijn?

“Ik heb bij mijn benoeming gezegd dat ik voor minimaal twee termijnen van zes jaar ga. Stefan (Aninks vriend, met wie hij dertien jaar samen is, red.) en ik gaan ons hier echt settelen. We hebben een tijdelijk huurappartement in Zwijndrecht gevonden, de overdracht van ons huis in Capelle aan de IJssel is in januari. Dan gaan we hier permanent wonen. Met hond.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Voorlopig heb ik die niet echt veel. Maar als het even kan, gaan we varen met onze boot. Over de rivieren, op het Brielse Meer, naar Zeeland. Zeker in de zomer zijn we daar ieder vrij uurtje te vinden. Als ik weer wat meer tijd krijg, wil ik aikido gaan doen. Vroeger heb ik veel aan karate gedaan. Ik heb cello en klarinet gespeeld, maar nu luister ik alleen nog graag en veel naar muziek. Van Rammstein tot opera. Maar vooral rock, met stevige gitaren. In de auto op weg naar huis na de gemeenteraadsvergadering even lekker hard Red Hot Chili Peppers of Metallica op. Heerlijk.”

Wat was de belangrijkste boodschap in uw eerste kersttoespraak?

“Let op elkaar, maar bemoei je niet teveel met elkaars keuzes. En luister goed naar elkaar. Wie alleen maar praat, luistert niet.”

Alle edities van Thuis in Zwijndrecht én de andere ‘specials’ van Dordt Centraal zijn hier terug te lezen.