DORDRECHT – Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subsidieregeling. Naast de ruimere openingstijden gebruikt de bibliotheek deze stimulans voor het versterken van de samenwerking met Buurtwerk en het uitbreiden van de activiteiten en collectie. (Foto: Bibliotheek AanZet)

Elke werkdag gaat de locatie van de bibliotheek in De Nieuwe Stoof voortaan om 08.30 uur open. Vanaf 09.00 uur is de bibliotheekmedewerker aanwezig. Op donderdag en zaterdag is Bibliotheek Crabbehof voortaan langer open. Inwoners kunnen er op donderdagavond tot 20.00 uur terecht en op zaterdagmiddag tot 17.00 uur. Op de laatste zondag van de maand is de bibliotheek ook open van 10.00 tot 14.00 uur. Voor het eerst zondag 25 februari, als er wordt afgetrapt met een bijeenkomst voor wijkbewoners. Elke keer staat een ander thema centraal. Dit keer is de bijeenkomst gericht op de taalcursisten van Buurtwerk en de bibliotheek.

Huiskamer

De bibliotheek is een plek waar iedereen welkom is om koffie te drinken, te studeren, aan een activiteit deel te nemen of in de collectie te duiken. “We willen Bibliotheek Crabbehof omdopen tot huiskamer van de wijk. Voortaan is de vestiging vaker open voor iedereen die in de bibliotheek een kop koffie wil drinken, de krant wil lezen of anderen wil ontmoeten. We kunnen deze stappen zetten dankzij deze impuls en dat is van grote meerwaarde voor onze bezoekers. Het helpt ons op weg naar een robuuste en volwaardige bibliotheek”, zegt Ankie Kesseler, directeur van de Bibliotheek AanZet.

Buurtwerk

Bibliotheek Crabbehof werkt samen met Buurtwerk, dat samen met de bibliotheek in Trefpunt De Nieuwe Stoof huist. Ook Buurtwerk heeft een stimulans ontvangen, waardoor beide partijen het team kunnen verstevigen én kunnen inzetten op het versterken van de samenwerking. De bibliotheek breidt daarnaast de programmering uit en verrijkt de collectie.

SPUK

In 2025 vewrandert de Bibliotheekwet en geldt er een zorgplicht voor gemeenten. Zij krijgen de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. Als voorbereiding op die wetswijziging is de SPUK-regeling ontstaan. Gemeenten konden deze specifieke uitkering aanvragen bij het Rijk om nieuwe bibliotheekvestigingen op te richten en om bestaande bibliotheekvestigingen te verbeteren of verder te ontwikkelen. Met deze stappen wil de overheid dat de bibliotheek nu én in de toekomst voor iedereen beschikbaar en bereikbaar is.

 

Op de foto: Wethouder Chris van Benschop bracht vorige week een bezoek aan De Nieuwe Stoof. Zij sprak met wijkbewoners en medewerkers van de bibliotheek en Buurtwerk.