Actueel

reageer als eerstwo 11 nov 2020

VIDEO: Bijzondere high tea voor mantelzorgers

DORDRECHT – Op de Dag van de Mantelzorg worden mensen die langdurig voor iemand in hun directe omgeving zorgen jaarlijks in Dordrecht uitgenodigd voor een lekkere, gezamenlijke lunch. Als verwenmoment voor al hun inzet. Ook dat kon natuurlijk afgelopen zaterdag niet doorgaan. Er was echter een mooi alternatief bedacht, waarbij meerdere Dordtse partijen betrokken waren. “Hier krijg je echt energie van”, zegt Alex Verburg van Restaurant Post, één van die partijen.

Verburg werd benaderd door MEE, de organisatie die namens de gemeente mantelzorgers ondersteunt. “Of we pakweg vijftig high tea-doosjes konden samenstellen om te bezorgen”, vertelt hij. “Dat leek ons geen probleem.” Kort daarop volgden nog verschillende telefoontjes. “Of we er ook honderd van konden maken. En vijfhonderd. Zeshonderd misschien? Bij dat aantal hebben we het even gehouden. Ik denk dat duizend ook wel was gelukt. Maar dit was de eerste keer, dus we wilden eerst even kijken of het allemaal goed zou lopen.”

Hulp

Dat deed het, zeker dankzij de hulp van verschillende kanten. Van de Stichting MBO Dordrecht (Maatschappelijke Betrokken Ondernemen) en PZC Dordrecht (Protestantse Zorggroep Crabbehoff) bijvoorbeeld. Verburg: “Tijdens de eerste lockdown zijn we gezonde maaltijden gaan koken voor mensen in de omgeving van ons restaurant die het moeilijk hebben. ‘Hier moet veel meer behoefte aan zijn’, dachten we al snel en we hebben contact gezocht met Licht voor Dordt en MBO Dordrecht. PZC stelde de keuken van Dubbelmonde ter beschikking voor de bereiding van de maaltijden.”

Vrijwilligers

Toen het verzoek van MEE kwam, wist Verburg dus wie hij moest bellen. “Zeker omdat ook de vraag kwam of we de zeshonderd high tea-dozen ook bij de mantelzorgers thuis wilden bezorgen. Voor onszelf een onmogelijke klus, maar dankzij de vrijwilligers van MBO Dordrecht konden we het doen.” Die vrijwilligers hielpen ook een handje bij het inpakken van de zeshonderd high teas voor twee personen. Zij konden dit weekend genieten van een doosje vol lekkers: petit fours, brownies, baklava, pindarotjes, sandwiches en meer. “We zijn een flinke tijd aan het voorbereiden en bakken geweest”, vertelt Verburg, die met een deel van het budget collega-ondernemers een kans gaf een bijdrage aan de doosjes te leveren.

Johan Friso

En dan was er nog een partij bij de actie betrokken: de Johan Frisoschool in Stadspolders. Verburg: “Het leek mij leuk als de doosjes vrolijk versierd zouden worden. Dat doen we met onze eigen bezorgdozen ook. Ik heb directeur José van Heusden van Johan Friso, waar mijn kinderen op school hebben gezeten, benaderd met de vraag of haar leerlingen een deel van de doosjes zouden willen opvrolijken. Ze reageerde enthousiast en zei: ‘Breng ze allemaal maar’.” Alle kinderen uit alle groepen van de school kregen de vrije hand bij het versieren. Verburg kwam vrijdag de hele, vrolijk versierde, stapel ophalen bij de school. En zaterdag was weer een heel leger van mensen op de been om alles netjes in te pakken en af te leveren bij zeshonderd adressen. Het was een actie die voor veel blije gezichten zorgde.

 

Geef een antwoord