DORDRECHT – Met ingang van 1 april komt er 15 cent statiegeld op blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank. Supermarkten moeten de lege blikjes innemen. De bedoeling is natuurlijk dat er zo meer blik gerecycled wordt en er minder op straat en in de natuur belandt. Tony Bruys, die al jaren met een aantal vrienden zwerfafval opruimt op het Eiland van Dordt, heeft een ludieke actie opgezet om iedereen hierop te wijzen.

Aan aandacht geen gebrek voor de actie, want verschillende dagbladen, de regionale omroep en zelfs WNL besteedde er in Wakker Nederland aandacht aan. Tijdens de opruimrondes op het Leerpark werden de blikjes een aantal weken apart gehouden en in een ‘kooi’ voor de scholen gegooid. Iedereen kan de komende twee weken schatten hoeveel het er zijn en hoeveel dat aan statiegeld is. Voorbijgangers kunnen ter plekke een QR-code scannen met hun smartphone en hun schatting doorgegeven of dit doen op de Facebookpagina ‘Hoe schoner het wordt’. Wethouder Marc Merx (Stadsbeheer) gaf maandag het startsein voor de wedstrijd. Ook Richard Bierbooms van de Plus-supermarkt bij het Leerpark kwam langs. Hij had een cheque van 100 euro bij zich: de prijs voor degene die het best de hoeveelheid blikjes weet te schatten.

Ongedeukt inleveren
Voor supermarkten betekent de invoering van het statiegeld op blik een extra ‘afvalstroom’ die verwerkt moet worden. In de winkel van Bierbooms wordt komende week een nieuwe machine geplaatst die naast petflessen ook blik inneemt. Bij andere supers worden de bestaande machines aangepast, zoals bij de Plus in Dubbeldam en Stadspolders. “Er zijn verschillende systemen”, zegt Tjerk ’t Lam, bedrijfsleider van laatstgenoemde winkel. “Onze machine kon aangepast worden, omdat hij nog vrij nieuw is. Andere winkels kiezen voor een apart apparaat, dat meteen de blikjes plet. Voorwaarde bij het inleveren is wel dat de blikjes ‘gaaf’ zijn, want de barcode moet gescand worden.” Of het ook de hoeveelheid blikjes gaat verminderen die Tony Bruys aantreft tijdens zijn opruimrondes? “Sinds de invoering van statiegeld op kleine petflesjes komen we ze wel iets minder tegen”, zegt hij. “Maar wat we vinden is maandelijks nog steeds goed voor honderden euro’s aan statiegeld.” Dat deze gedragsverandering nog niet optimaal op gang komt, heeft echter ook zijn voordelen: Bruys en zijn medeopruimers kunnen zo regelmatig een mooie cheque overhandigen aan een goed doel.

Op de (hoofd)foto: De wethouder slaat onder toeziend oog van Tony Bruys het ‘wedstrijdbord’ in de grond.