ZWIJNDRECHT – De in Dordrecht geboren Sylvia Kuiters woonde in haar tienertijd een aantal jaren met haar ouders in het Amerikaanse Nashville, Tennessee, waar ze haar liefde voor schilderen ontwikkelde tijdens Art Classes op school. Terug in Nederland, en nu vanuit haar huis in Zwijndrecht, geeft Sylvia schilderlessen volgens de methode van de legendarische Bob Ross.

Je zou denken dat Sylvia Kuiters kennismaakte met de schilderkunst van de Amerikaan Bob Ross door haar binding met Amerika, maar dat is niet zo. “Ik schilder al zo ongeveer mijn hele leven en gaf jarenlang les, tot in 1995 een cursist me zei dat ze iets heel leuks had gezien”, legt Sylvia uit. “Ze vertelde over het maken van een schilderij in één dag. Ik zei dat zoiets niet kon, alleen al vanwege het drogingsproces. Als je namelijk met olieverf schildert, moeten de afzonderlijke lagen drogen. Zelfs Rembrandt werkte aan verschillende schilderijen tegelijk. Als het ene doek stond te drogen, ging hij verder met het andere.”

Nat-in-nat

Maar Amerikaan Bob Ross had een techniek ontwikkeld waarbij je in één dag een schilderij kan maken. Sterker, het resultaat is zelfs beter als je het in één dag afmaakt. ”Het gaat om zijn zogeheten nat-in-nattechniek”, zegt Sylvia. “Je begint met een Bob Ross-schildersdoek dat je met een kwast met langzaam drogende grondverf insmeert. Het doek blijft dan zeker de hele dag nat en kun je direct met de kwast en paletmes aan je afbeelding beginnen.”

Gecertificeerd

Voordat Sylvia kennismaakte met de schildermethode van Bob Ross gaf zij onder meer les in decoratief Assendelfter schilderen met acrylverf onder begeleiding van de inmiddels overleden Jacques Zuidema, die dé meester was in Nederlandse volksschilderkunst. Over haar eerste schilderij in Bob Ross-techniek was Sylvia enthousiast. “Ik ben de instructeursopleiding gaan volgen in Roermond. Die bestaat uit drie niveaus, waarna je gecertificeerd docent bent en de naam van Bob Ross mag gebruiken in advertenties en zijn merk schildermaterialen mag verkopen. Inmiddels geef ik al jarenlang Bob Ross-workshops in het schilderen van landschap, bloemen en wildlife.”

Ook gezellig

Die workshops verzorgde Sylvia eerder op diverse locaties, maar sinds een aantal jaren vinden de lessen bij haar thuis in Zwijndrecht plaats en dat is wel zo fijn. Niet meer in zaaltjes en klaslokalen, maar aan een grote werktafel in de woonkamer waar volop daglicht binnenkomt en die ook nog eens een schilderachtig uitzicht heeft op Dordrecht. De workshops die zij thuis geeft zijn een groot succes. “Ik heb cursisten van alle leeftijden. Ze komen alleen of met zussen, vriendinnen of collega’s. En niet alleen mensen uit Zwijndrecht en omgeving, maar uit het hele land en zelfs België. Behalve de les is het is ook gezellig. Een workshop duurt een dag en is inclusief koffie, thee, een lunch en alle benodigde materialen. En je gaat naar huis met een zelfgemaakt schilderij. Zo’n workshop is heel relaxt en het resultaat geeft veel voldoening, precies zoals Bob Ross dat ook altijd overbracht.”

The Joy of Painting

Bob Ross (1942-1995) was een Amerikaanse landschapsschilder die over de hele wereld bekend werd met zijn tv-serie The Joy of Painting. Hij gaf zijn carrière bij de luchtmacht op om zich fulltime aan zijn schilderpassie te wijden. Door zijn nat-in-nat-schildertechniek deed hij op televisie voor hoe je snel een schilderij kon maken, zelfs al kon je niet schilderen. Een fout maken bestond niet, volgens Ross. Hij noemde dat ‘just happy little accidents’ (blije, kleine ongelukjes). Miljoenen mensen keken naar The Joy of Painting en dat kwam ook door Bob Ross zelf. Hij was een bijzondere persoonlijkheid die altijd vriendelijk was, altijd positief en heel relaxed. Veel mensen keken ook naar Ross louter vanwege zijn rustige uitstraling. Hoewel Bob Ross bijna dertig jaar geleden overleed, is hij nog steeds razend populair. Zijn video’s op YouTube zijn meer dan 600 miljoen keer bekeken.

Meer informatie bij Sylvia Kuiters, tel. 06-51175885, en op www.sylviaschildercursus.nl.

Dit verhaal verscheen eerder in kwartaalmagazine Thuis in Zwijndrecht. Alle Thuis in-titels van Dordt Centraal zijn digitaal terug te lezen op www.dordtcentraal.nl (>Lees specials online).