Actueel

reageer als eerstwo 24 feb 2021

Boek twee en koken op tv

DORDRECHT – Dymphina Jooren is naast directeur van het Dordtse familiebedrijf Jooren Scheepsschroeven ook auteur van inmiddels twee ‘gelukskookboeken’. Deze week duikt ze de kookstudio in van Keizer Culinair in Amsterdam voor een nieuwe ‘carrièrestap’: een kookrubriek in het RTL4-programma Natuurlijk Lekker Leven.

Na een flinke burn-out in 2007 besloot Dymphina een zoektocht te starten naar het effect van voeding op je geluksgevoel. “Iedereen krijgt te maken met stressvolle periodes in het leven. Hierdoor wordt het serotonine-niveau, oftewel het ‘gelukshormoon’, in onze hersenen lager. Dit kan er onder meer voor zorgen dat je minder levenslust krijgt, slechter slaapt en minder zelfvertrouwen krijgt, waardoor je niet lekker in je vel zit”, vertelt Dymphina. Ze kwam er in haar zoektocht achter dat je deze geluksstofjes kunt aanvullen door je voedingspatroon en je levensstijl aan te passen. “Nadat ik in de negen maanden die volgden merkte dat mijn welzijn aanzienlijk verbeterde, en mijn serotonine- en dopamineniveau aanzienlijk gestegen was, raakte ik geïntrigeerd door het fenomeen dat je geluk blijkbaar kunt eten.” Ze besloot deze kennis te delen in de vorm van Eet Puur Geluk, een ‘gelukkigmakend’ kookboek met 365 recepten. Het is sinds 2015 een paar duizend keer verkocht.

Zelf combineren

En nu is er boek twee: ‘Eet puur geluk met Dymphina’. “Het komt uit op 21 maart en heeft een andere opzet”, vertelt Dymphina. “Er staan 24 recepten per seizoen in, maar daarnaast staan er tabellen in die je helpen bij het samenstellen van je eigen gelukkigmakende recept. Je kijkt wat je in je keukenkastjes en koelkast hebt en door ingrediënten uit de verschillende tabellen te combineren stel je je eigen geluksrecept samen. Dit boek is ook veel persoonlijker geworden. Samen met mijn dochter en fotografe Mirella Beau (26) dook ik wekenlang de kookstudio in, maar trok ik er ook op uit in de natuur en maakten we stapels inspirerende foto’s. Ik denk dat zeker in deze tijd mensen extra spanning ervaren en er behoefte is aan dit boek.”

RTL4

In het RTL4-programma Life is Beautiful schoof Dymphina in januari al twee keer aan om te vertellen over haar geluksrecepten. Deze week heeft ze opnames voor een nieuw avontuur. In het RTL4-programma Natuurlijk Lekker Leven gaat ze acht keer recepten bereiden uit haar boek(en). “Gespannen? Nee hoor, ik vind het juist leuk!” Het is nog niet bekend wanneer de uitzendingen zijn. Het nieuwe boek kan al besteld op eetpuurgeluk.nl, maar is straks onder meer ook te koop bij De Nieuwe Bengel op de Vriesestraat.

 

Gelukkigmakend bamirecept voor twee personen

220 gram biefstuk

2 eieren

500 gram prei

1 rood pepertje

Handje ongezouten/ongebrande cashewnoten

1 eetlepel sesamzaadjes

100 gram bami

1 blikje zwarte bonen

 • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan
 • Was de rode peper, haal de zaadjes eruit en snijd in dunne reepjes
 • Snijd de prei in reepjes, spoel af en droog goed
 • Pel en plet de knoflook
 • Zet een pan met water op en kook de bami gaar in de tijd die op de verpakking staat
 • Fruit als eerste de knoflook in een scheutje arachideolie en voeg dan de prei en de rode peper toe. Voeg naar smaak wat milde sambal of sojasaus toe en peper en zout naar smaak
 • Spoel de zwarte bonen af, laat uitlekken en voeg toe aan de gefruite prei
 • Bak de biefstuk medium in een scheutje arachideolie. Peper en zout het stukje gebakken biefstuk en snijd in dunne reepjes. Strooi de sesamzaadjes over de biefstukreepjes
 • Bak de eitjes in een scheutje arachideolie
 • Giet de bami af en meng de bami door de groenten
 • Verdeel de bami op de borden, leg hierop de biefstukreepjes, het eitje en strooi de cashewnoten eroverheen

Geef een reactie