Het is vandaag de eerste keer in drie jaar tijd dat op het Houthavenplein in het Dordtse Lijnbaangebied niet het busje parkeert van Jong Dordt. Op het voertuig staat de tekst ‘dichterbij jongeren’, maar voorlopig of wellicht zelfs definitief was het vorige week voor het laatst. Op het moment dat ik dit schrijf trekken wellicht al hordes probleemjongeren door de buurt, die bij gebrek aan het aanbod van straatvoetbal, gamen en knutselen plunderend en brandstichtend hun verveling verdrijven. Je zal er maar wonen. Je houdt je hart vast. Allemaal omdat een tijdelijke subsidie stopt en de wethouder die niet wil omzetten in structureel geld.

 

Voor het geval u er niet het fijne vanaf weet; er was tot drie jaar geleden nogal wat overlast van jongeren op de Lijnbaan en dus werd Jong Dordt ingehuurd om het probleem op te lossen door elke woensdagmiddag de bus op dat plein te parkeren en activiteiten voor jongeren te ontplooien. Een goed gesprek was ook altijd mogelijk. Maar ja, de subsidie was tijdelijk. Geen activiteiten meer, geen goede gesprekken meer. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad huivert voor de gevolgen (is de ME vanmiddag al uitgerukt?) en wil dat wethouder Merx snel een potje geld zoekt om het busje en daarmee de rust in de buurt te laten terugkeren.

 

Er was nog wat gesputter over dat in het busje ook het evangelie verkondigd werd, maar als dat al drie jaar gebeurt, snap ik niet zo goed waarom dat nu ineens een issue werd. Tijdens de hele discussie dwaalden mijn gedachten af naar ‘busje komt zo’. Een alleraardigst liedje, waarin twee verslaafden, de ene half levend en de andere half dood, in de goot lagen te wachten op het methadonbusje. De drugsproblematiek werd met zo’n busje niet opgelost en eigenlijk vraag ik me af of het busje van Jong Dordt nou echt de problemen in de Lijnbaan heeft opgelost. Het hielp een beetje mee, maar niet meer dan dat.

 

Eerlijk gezegd geloof ik helemaal niet dat een alleraardigste en deskundige jongerenwerker met één middagje aanwezigheid per week de jeugd op het rechte pad houdt. Misschien moeten die jongeren – voor zover ze dat al niet doen – lekker gaan sporten of muziek maken? Kan zelfs gratis, daar zijn potjes voor. Kunnen die bezorgde ouders hun verantwoording nemen en zelf op woensdagmiddag iets organiseren? Het zou zo maar kunnen. Ik hoop boven alles dat het met de bewoners van de Lijnbaan, jong en oud, beter afloopt dan met die twee verslaafden in dat liedje.

 

Thijs