DORDRECHT – Toen Marieke (38) voor het eerst hoorde over Buurtgezinnen wist ze niet zeker of het iets voor haar was. “Als alleenstaande moeder met twee jonge kinderen voelde ik me soms uitgeput. Ik liep tegen mijn grenzen aan. Maar hulp vragen? Dat vond ik moeilijk.” Toch zette ze de stap. En dat veranderde alles.
Sofie en Esther, coördinatoren van Buurtgezinnen in Dordrecht, leggen uit: “We koppelen gezinnen die wat extra steun nodig hebben aan een steungezin in de buurt. Dat kan gaan om een wekelijkse speelafspraak, een nachtje logeren of samen iets leuks ondernemen. Alles gaat in overleg, zodat het echt maatwerk is. We werken vanuit de gedachte dat opvoeden iets is wat je samen doet. Soms heeft een gezin gewoon wat ademruimte nodig.” Voor Marieke betekende dat een veilige plek voor haar dochters. “Elke woensdagmiddag gaan ze naar hun steungezin. Daar spelen ze, doen ze huiswerk en krijgen ze net dat beetje extra aandacht. En ik? Ik kan even op adem komen, wetend dat mijn kinderen het goed hebben.”
Geen zorg, maar betrokkenheid
“Buurtgezinnen is geen hulpverlening”, benadrukken Sofie en Esther. “Het is een preventieve vorm van ondersteuning. We geloven in de kracht van de samenleving: als we elkaar helpen, voorkomen we dat problemen groter worden.” Het koppelen van gezinnen stimuleert veiligheid, positieve ontwikkeling en versterkt de opvoedvaardigheden van ouders. Het draait om betrokkenheid en onderlinge steun. Marieke ervaart dat dagelijks. “Mijn kinderen hebben er een extra thuis bij gekregen en ik voel me gesteund. Dat gun ik ieder gezin.”
Meedoen
Buurtgezinnen zoekt in Dordrecht nog steungezinnen. “Je hoeft geen superouder te zijn,” zeggen Sofie en Esther. “Alleen een warm hart en een beetje tijd over hebben. Wil jij iets betekenen voor een gezin in jouw buurt? Of kun je zelf wat ondersteuning gebruiken? Kijk op www.buurtgezinnen.nl en meld je aan! Samen maken we Dordrecht mooier!”